İskelet Sahili: Dünyanın En Tehlikeli ve Issız Kıyısı

Onlarca lira para harcayıp, zar zor bir tatile gitmeyi başardığınız zaman görmeyi hayal ettiğiniz şeyler arasında muhtemelen etrafa saçılmış balina kemikleri, parçalanan gemi enkazları, ölü bitkiler ve nadir görülen çöl yaratıklarının ayak izleri yoktur. Ancak bunlar Namibya’da bulunan ve İskelet Sahili adı verilen bölgeye gittiğiniz zaman sizi bekleyen sıradan manzaralar olacaktır.

Havadan bakıldığı zaman, İskelet Sahili’nin kıyı şeridi harika görünecektir. Ancak karadan incelediğinizde tamamen farklı bir hikaye karşınıza çıkar.

İskelet Sahili: Dünyanın En Tehlikeli ve Issız Kıyısı
Burası, dünyanın en az gidilen ve üzerinde barınması en zor topraklarından birisi. İsminden de anlaşılacağı gibi bu sahil üzerinde barındırdığı sayısız gemi batığıyla da ünlü. 

Bu özel kumsalda neden bu kadar çok sayıda iskelet ve gemi enkazı var diye merak etmeniz olasıdır. Cevap, okyanus akıntılarında yatıyor. Benguela akıntısı soğuk sularını güneydeki Cape Point’ten yukarı taşır ve Namibya Çölü kıyılarında bulunan sıcak havayla çarpışır. Bu sıcaklıkların birbiri ile karışımı sonucunda da hem sahili hem de okyanusu kaplayan yoğun bir sis oluşur.

Ayrıca, karadan denize doğru esen kuvvetli rüzgarlar da sahil boyunca şiddetli dalgaların oluşmasına neden oluyor. Bu koşullar eğer denizde seyir halinde giden bir teknenin içindeyseniz pek de arzu etmeyeceğiniz bir şeydir. Bu nedenle de Namib Çölü’nün ipeksi kumulları ile okyanus arasına sıkışan bu sahilde çok sayıda karaya vurmuş gemi bulunuyor.

İskelet Sahili: Dünyanın En Tehlikeli ve Issız Kıyısı
55 milyon yıl önce oluşan Namib Çölü aynı zamanda dünyanın en eski çölüdür

İskelet Sahili Nerede Yer Alıyor?

Güneybatı Afrika’nın Atlantik kıyısında yer alan Namib Çölü, Dünya’nın en kurak yerlerinden birisidir. Çöl Nama dilinde “hiçbir şeyin olmadığı alan” anlamına gelir. Burası yüksek kum tepeleri, engebeli dağlar ve çakıllı ovalarıyla temelinde Mars’tan farksızdır. 80.800 km²’lik Namib Çölü, güney Angola’dan Namibya’ya ve Güney Afrika’nın kuzeyine dek 2.000 km boyunca uzanır. 

Afrika’nın en gizemli köşelerinden biri olan İskelet Sahili de Namibya’da başkent Windhoek’den yaklaşık 400 kilometre uzaklıktadır. İskelet Sahili, aynı adı taşıyan büyük bir milli parkın içinde yer almaktadır. Kuş uçmaz kervan geçmez bu coğrafya sadece gündüz saat 10.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.

İskelet Sahili: Dünyanın En Tehlikeli ve Issız Kıyısı
Atlas Okyanusu’na açılan İskelet Sahili 500 km boyunca uzanır.

Elverişsiz iklimi ve koşulları göz önüne alındığında, İskelet Sahili’nde yaşamın bol olmadığını tahmin etmiş olmanız normaldir. Kıyı şeridini göz önüne aldığınız zaman bu düşüncenizde haklısınız. Ancak çok az yağış alan bu bölgede hayatta kalmayı başaran bitkiler bunu, sisin sağladığı neme borçludur.

Parkın plajdan daha uzakta bulunan bölgelerinde zürafa, aslan, kara gergedanı ve babun gibi daha büyük hayvan popülasyonları bulunur. Bu hayvanlar, tatlı su, bitki örtüsü ve güvenilir bir besin kaynağı sağlayan nehir sayesinde hayatta kalabilmektedir.

İskelet Sahili boyunca bulunan batıklardan bazıları diğerlerinden daha iyi bilinmektedir. Bunlardan biri de aşağıda gördüğünüz 1907’de karaya vuran Eduard Bohlen isimli gemidir. Alman menşeli bu gemi, batmadan önce Swakopmund’dan Table Bay’e gidiyordu. 

İskelet Sahili: Dünyanın En Tehlikeli ve Issız Kıyısı

Eduard Bohlen, şu anda su kenarından oldukça uzakta bulunuyor. Bir geminin çölün ortasına nasıl ulaştığını merak edebilirsiniz. Aslında gemi bir zamanlar bu kadar iç kesimlerde bulunmuyordu. Ancak çöl kumları geminin etrafını sardığı için zaman içinde önündeki sahil şeridini doldurmuş. Bunun sonucunda da geminin kumun ortasında gibi görünmesine neden olmuştur.

Bölgenin Adı Neden İskelet Sahili?

Portekizli gemiciler Namibya’nın bu uçsuz bucaksız sahillerine bir zamanlar “Cehennem Kıyıları” ismini vermişti.  Namibya’nın yerli halkı ise buradan Tanrı’nın öfkeyle yarattığı topraklar olarak söz ediyordu. İsveçli kaşif ve doğa bilimcisi Charles John Andersson, 1859 yılında bu sahillere geldiğinde, “tüyler ürpertici bir duygu ve korku” bütün bedenini kaplamıştı. “Ölüm bile” diyordu, “böyle bir ülkeye sürgün edilmeye tercih edilebilir”.

iskelet sahili 2
İskelet Sahilleri, bir uçtan ötekine tehlikeli ters akıntıları, fırtına gücünde rüzgarları ağır ağır hareket eden sisi ve denizin derinliklerine kadar uzanan resifleriyle birçok gemiye mezar olmuş. Kazadan şans eseri sağ kurtulanlarla ise bu sahilde susuzluk veya vahşi hayvanlar nedeniyle hayatını yitirmiş.

İskelet Sahiline bu isim, İsviçreli pilot, Carl Nauer’in 1933 yılında Cape Town’dan Londra’ya uçarken bu bölgede düşmesi üzerine verildi. Bir gazeteci pilotun kemiklerinin bir gün ‘İskelet Sahillerinde bulunabileceğini iddia etmişti. Nauer’den kalanlar asla bulunamadı, ama bu isim kaldı.

İskelet sahilinin kuzey bölümü sadece safari yapmak için izin verilen bir bölgedir. Konaklama için güzey bölümünü tercih edilmekte. Bölgedeki ekolojik duyarlılık yüzünden nedeniyle de burası vahşi yaşam alanı olarak korunmaktadır.

Bölgeye ulaşmanın tek yolu, bir uçakla safariye katılmaktır. Tipik bir dört günlük gezi, kişi başı yaklaşık 6.000 ABD Doları tutarındadır. ( Güncel fiyat olmayabilir.) Ancak bu parayı verdikten sonra göreceğiniz tek yer elbette sadece İskelet sahili olmayacaktır.

namib
Namib çölünde her yer kum tepeleriyle doludur. 200 metre yüksekliğiyle dünyanın bazı en yüksek kum tepeleri burada yer alır. Bunlara tırmanmak yarım gününüzü alır. En ünlülerinden “Dune 7” yaklaşık 400 metre yüksekliğindedir.

Ürkütücü doğası İskelet Sahili’ni dünyanın en bakir kıyılarından biri haline getirdi. Bu nedenle bölgeyi ziyaret etmek oldukça maliyetli olsa da yine de eşsiz bir deneyim olacağı kesin. Ayrıca göz atmak isterseniz: Natron Gölü Hayvanları Gerçekten Taşa Çeviriyor mu? 


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu