
Etrafa saçılmış balina kemikleri, parçalanan gemi enkazları, ölü bitkiler ve nadir görülen çöl yaratıklarının ayak izleri. Bunlar Namibya’da bulunan ve İskelet Sahili adı verilen bölgeye gittiğiniz zaman sizi bekleyen sıradan manzaralar olacaktır. Havadan bakıldığı zaman, İskelet Sahili’nin kıyı şeridi harika görünecektir. Ancak karadan incelediğinizde tamamen farklı bir hikaye karşınıza çıkar.
Bu özel kumsalda neden bu kadar çok sayıda iskelet ve gemi enkazı var diye merak etmeniz olasıdır. Cevap, kıyının hemen dışında akan okyanus akıntılarında yatıyor. Benguela akıntısı soğuk sularını güneydeki Cape Point’ten yukarı taşıyor ve Namibya Çölü kıyılarında bulunan sıcak havayla çarpışıyor. Bu sıcaklıkların birbiri ile karışımız sonucunda da hem sahili hem de okyanusu kaplayan yoğun bir sis oluşuyor.
Ayrıca, karadan denize doğru esen kuvvetli rüzgarlar da sahil boyunca şiddetli dalgaların oluşmasına neden oluyor. Bu koşullar eğer denizde seyir halinde giden bir teknenin içindeyseniz pek de arzu etmeyeceğiniz bir şeydir. Bu koşulların sonucunda da Namib Çölü’nün ipeksi kumulları ile okyanus arasına sıkışan bu sahilde çok sayıda karaya vurmuş gemi bulunuyor.

İskelet Sahili Nerede Yer Alıyor?
Elverişsiz iklimi ve koşulları göz önüne alındığında, İskelet Sahili’nde yaşamın bol olmadığını tahmin etmiş olmanız normaldir. Kıyı şeridini göz önüne aldığınız zaman bu düşüncenizde haklısınız. Çok az yağış alan bu bölgede hayatta kalmayı başaran bitkiler bunu sisin sağladığı neme borçlu.
Ancak İskelet Sahili, aynı adı taşıyan büyük bir milli parkın içinde yer almaktadır. Parkın plajdan daha uzakta bulunan bölgelerinde zürafa, aslan, kara gergedanı ve babun gibi daha büyük hayvan popülasyonları bulunur. Bu hayvanlar, tatlı su, bitki örtüsü ve güvenilir bir besin kaynağı sağlayan nehir sayesinde hayatta kalabilmektedir.
Afrika’nın en gizemli köşelerinden biri olan İskelet Sahilleri, Namibya’da başkent Windhoek’den yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta. Kuş uçmaz kervan geçmez bu coğrafya sadece gündüz saat 10.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.
İskelet Sahili boyunca bulunan batıklardan bazıları diğerlerinden daha iyi bilinmektedir. Bunlardan biri de aşağıda gördüğünüz 1907’de karaya vuran Eduard Bohlen isimli gemidir. Alman menşeli bu gemi, batmadan önce Swakopmund’dan Table Bay’e gidiyordu.

Eduard Bohlen, şu anda su kenarından oldukça uzakta bulunuyor. Bir geminin çölün ortasına nasıl ulaştığını merak edebilirsiniz. Aslında gemi bir zamanlar bu kadar iç kesimlerde bulunmuyordu. Ancak zaman içinde çöl kumları geminin etrafını sardığı için zaman içinde önündeki sahil şeridini doldurmuş, bunun sonucunda da geminin kumun ortasında batmış gibi görünmesine neden olmuştur.
Bölgenin Adı Neden İskelet Sahili?

Portekizli gemiciler Namibya’nın bu uçsuz bucaksız sahillerine bir zamanlar “Cehennem Kıyıları” ismini vermişti. Namibya’nın yerli halkı ise buradan Tanrı’nın öfkeyle yarattığı topraklar olarak söz ediyordu. İsveçli kaşif ve doğa bilimcisi Charles John Andersson, 1859 yılında bu sahillere geldiğinde, “tüyler ürpertici bir duygu ve korku” bütün bedenini kaplamıştı. “Ölüm bile” diyordu, “böyle bir ülkeye sürgün edilmeye tercih edilebilir”.
İskelet Sahilleri’ne bu isim, İsviçreli pilot, Cari Nauer’in 1933 yılında Cape Town’dan Londra’ya uçarken bu bölgede düşmesi üzerine verildi. Bir gazeteci pilotun kemiklerinin bir gün ‘İskelet Sahilleri’nde bulunabileceğini iddia etmişti. Nauer’den kalanlar asla bulunamadı, ama bu isim kaldı.
İskelet sahilinin kuzey bölümü sadece safari yapmak için izin verilen bir bölge. Konaklama için güzey bölümünü tercih edilmekte. Bölgedeki ekolojik duyarlılık yüzünden nedeniyle burası vahşi yaşam alanı olarak korunmakta. Bölgeye ulaşmanın tek yolu, bir uçakla safariye katılmaktır. Tipik bir dört günlük gezi, kişi başı yaklaşık 6.000 ABD Doları tutarındadır. ( Güncel fiyat olmayabilir.) Ürkütücü doğası Namibya’nın İskelet Sahili’ni dünyanın en bakir kıyılarından biri haline getirdi. Bölgeyi ziyaret etmek oldukça maliyetli olsa da yine de eşsiz bir deneyim olacağı kesin gibi.
Diğer içeriklerimize de göz atmanızı öneririz.
- Süveyş Kanalı Neden Bu Kadar Önemlidir?
- Sandy Adası: Aslında Hiç Var Olmadığı Keşfedilen Bir Ada
- Hashima Adası: Karanlık Sırlarla Dolu Terk Edilmiş Bir Ada
- Hotel Del Salto’nun Ürpertici Hikayesi
- Houtouwan: Çin’de Bulunan Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The ghostly shore of Namibia’s Skeleton Coast; Yayınlanma tarihi: 25 Ağustos 2011; Bağlantı: https://www.bbc.com
- The Treacherous Skeleton Coast Of Namibia; Bağlantı: https://www.worldatlas.com/articles/the-treacherous-skeleton-coast-of-namibia.html
- What it’s like to explore the pristine Skeleton Coast of Namibia; yayınlanma tarihi: https://edition.cnn.com/
YolveMacera