Dünyanın En Mutlu İnsanları: Piraha Kabilesi

Brezilya ormanlarının derinliklerinde yaşayan Piraha kabilesi geçmişin ve geleceğin ne olduğunu bilmiyorlar, uzun bir uykuyu tehlikeli görüyorlar ve stresin ne olduğu hakkında hiçbir fikirleri yok. Bütün bu nüanslar, modern bir insanın onları anlamasını oldukça zorlaştırıyor.

Bizlerin Piraha kabilesi hakkında bu kadar bilgi sahibi olmasını sağlayan kişi ise onları bizzat görmüş, yıllarca birlikte yaşamış ve nihayet ömrünün büyük bir kısmını onları incelemeye adamış eski bir misyoner ve antropolog olan Daniel Everett.

Piraha’lara hayatı öğretmek için yola çıkan Daniel, bu insanların dünyadaki en mutlu insanlar olduğu sonucuna vardı. Ve yıllar sonra, onlardan öğrenmesi gereken kişinin kendisi olduğunu, bunun tersi olmadığını anladı.

piraha
1977’de Daniel Everett, Pirahã kabilesini incelemek için Amazonlara gitti. Başlangıçta kabile üyeleri onu iyi karşılamayacaktır. Ancak sonrasında onunla iletişim kurmayı kabul ettiler.

Piraha Kabilesi’nin yerleşim yeri Porto Velho (Brezilya) şehrine 400 km uzaklıkta yaşıyor. Ulaşmak için 4 günlük bir tekne seyahati gerekiyor. Piraha insanları zaman içerisinde çok büyük zorluklara ve dayatmalara maruz kalmış, fakat kendi kültürlerinden asla kopmamışlar. Modern dünyanın nimetlerine gerek duymayarak, elindekiyle yetinmeyi bir yaşam biçimi haline getirmişler.

Piraha Kabilesi
Pirahã halkı küçük bir avcı ve toplayıcı kabiledir. Amazon nehri kıyısında yaşıyorlar ve 300 ile 400 arasında bir nüfusa sahipler.

Onlar yalnızca zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak kadar çalışıp, geri kalan zamanlarında eğlenmek ve sohbet etmek istiyorlar. Aralarında hiçbir hiyerarşi yok. Özel günler ya da törenler düzenlemiyorlar. Doğayla harika bir uyum içinde yaşıyorlar.

Avladıkları hayvanlar dışında hiçbir hayvana zarar vermiyorlar. Topladıkları yiyecekler eşit olarak paylaştırılıyor. Dillerinin bir alfabesi yok, dolayısıyla ortada yazıya dökülebilen bir dil yok. Sesler çıkarıyorlar, ıslıklar çalıyorlar, zaman zaman hayvanları ve doğadaki diğer sesleri taklit ediyorlar. Bu konuda o kadar ustalar ki, maymunları uzaklaştırıp kartalları bile çağırabiliyorlar.

Piraha Kabilesi Bize Neler Öğretebilir?

Piraha Kabilesi
Neden dünyanın en mutlu kabilesi? Cevap basitlik. Bu Piraha kabilesinin dünyanın en mutlu kabilesi olarak adlandırılmasının cevabıdır. Basitçe söylemek gerekirse, önemli olmayan hiçbir şey için stres yapmazlar.
  • Piraha kültürünün özü çok basit bir şekilde açıklanabilir, “Burada ve şimdi yaşayın.” Onların dilinde sadece şimdiki zaman var çünkü bu insanlara göre, başkalarına aktarılabilecek tek önemli şey şu anda olan şeylerdir.
  • “Yüzyıl”, “zaman” ve “tarih” gibi kelimeler Pirahalılar için anlamsız. Neredeyse hiçbiri büyükanne ve büyükbabalarını hatırlamıyor. Anneler çocuklarına masal anlatmıyor. Dahası, burada kimse herhangi bir hikaye de anlatılmıyor. Kolektif hafıza, yalnızca kabilenin yaşayan en yaşlı üyesinin kişisel deneyimine göre şekilleniyor.
  • Dillerinde sayı da yok. Bu insanlar 10’a kadar sayamıyor. Miktar kavramı, yalnızca yeterli olup olmadığına göre ayrılıyor. Bir kilo balığın, veya 5 tane balığın kaç tane balık olduğunu onlar bilmiyorlar. Onlar için “az balık” ya da “çok balık” var. Bir şeyden yeteri kadar varsa, sayısının hiçbir önemi yok.
  • Piraha kabilesi temelde öfke veya kızgınlığın ne olduğunu anlamıyorlar. Ayrıca, Piraha insanları suçluluk ve utancın da ne olduğunu bilmiyor. Bu kültürün herhangi bir dini veya Tanrı anlayışı yok ve buna ihtiyaç duymuyorlar.
  • Piraha kabilesi, modern uygarlığın başarıları ile hiç ilgi göstermiyor. Dahası, modern insanların yaşam tarzını anlamıyor. Yine de kıyafet giymeye ve alüminyum mutfak gereçleri, iplik, kibrit ve olta takımı kullanmaya başlamış durumdalar.
  • Piraha kabilelerinde herkes eşit, sosyal hiyerarşi diye bir şey yoktur. Bu nedenle aralarında kıskançlık, öfke, hırsızlık, komplo ya da entrika yoktur.
  • “Teşekkür ederim”, “Üzgünüm” veya “Rica ederim!” Demiyorlar. Başka bir deyişle, herhangi bir nezaket kuralları yok. Pirahalılar, insnaların neden bu tür formalitelere ihtiyaç duyduklarını anlamıyor. Bu insanların hepsi, gereksiz nezaket eylemleri olmadan birbirlerine sıcak davranıyorlar.

Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu