Yeşil Egzersiz Nedir? Açık Havanın Tedavi Edici Gücünden Nasıl Faydalanmalıyız?

Günümüzde her altı yetişkinden biri depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları ile boğuşuyor. Bu tip bozukluklar dünya çapında hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda da giderek artıyor. Bu nedenle zihinsel sağlığı iyileştirmenin yollarını bulmak çok önemlidir. Bu noktada yeşil egzersiz basit bir seçenektir.

yeşil egzersiz, açık hava yürüyüş

Hava ister çok soğuk, ister çok sıcak olsun, kent içinde ya da dışında yeşilliklerin arasında, doğaya yakın olmak hepimizin kendisini iyi hissetmemizi sağlar. Böyle bir ortamda gerçekleştirilen yürüme gibi orta düzeyli bir bedensel etkinliğin sağlımız ve mutluluğumuz üstünde olumlu etkileri olduğu açıktır.

Uzmanlar bu tarz aktivitelere ekoterapi ya da yeşil egzersiz diyorlar. Giderek artan sayıda araştırma da bu tarz bir egzersizin fiziksel ve ruhsal sağlığa faydalarını ortaya koyuyor.

yesil egzersiz
Sonuçta atalarımız binlerce yıl boyunca doğal dış ortamda yaşadılar ve bunun günümüz insanına doğa ile doğuştan gelen bir ilişki sağladığı varsayılıyor.

Yeşil egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlık açısından potansiyel rolü, 21. Yüzyılın başlarından itibaren özellikle de Essex Üniversitesinden Jules Pretty ve Jo Barton’un araştırma çalışması ile gündeme geldi. Araştırmalar, etkinliğin düzeyinden ve harcanan zamandan bağımsız olarak yürümekten at binmeye, balık tutmaktan koşmaya kadar yapılan bütün bedensel etkinliklerin hem moralimizi hem de özgüvenimizi arttırdığını çalışmalar ile kanıtladı.

Bunlara ek olarak bu tür etkinliklerin sinirimizi, kafamızın karışıklığını, sıkıntı ve gerginliğimizi azalttığını ve bu sayede ruhsal açıdan daha sağlıklı olmamızı sağladığını da gösterdiler. “Ağaçlara sarılmayı” bir tür sağlık hizmeti olarak görmek fikri size gülünç gelebilir ama ağaçlarla zaman geçirmek veya sadece onları pencerenizden görebiliyor olmak bile, bilim insanlarının kanıtladığı üzere, tansiyonu düşürüyor, uykuyu iyileştiriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklardan iyileşmeyi hızlandırıyor.

Yeşil Egzersiz Neden Önemlidir?

açık hava, orman
Ormanda yürümenin fizyolojik olarak incelendiği çalışmalarda merkezi sinir sistemi, otonom sinir sistemi ve endokrin sistem üzerinde olumlu etkileri olduğu bildirilmektedir.

1950’ler gibi nispeten yakın bir zamana kadar insanların üçte ikisinden fazlası kırsal yerleşim bölgelerinde yaşıyordu. Şimdiyse bütün dünyada, çoğumuz kentleşmiş bölgelerde yaşıyoruz. Bunun bir sonucu olarak da iç mekanlarda daha fazla zaman geçiriyor, gökyüzünün altında, ormanların içinde geçirilen zamanı da ortadan kaldırıyoruz.

Florence Nightingale 1859’da, Notes on Nursing’de, “Kapalı bir odadan sonra, onları [hastaları] en çok inciten şey, karanlık bir odadır,” diyerek, “istedikleri şey yalnızca ışık değil, doğrudan güneş ışığı, diye bir tavsiyede bulunmuştu. Günümüzde geldiğimiz nokta da onun bu gözlemin doğruluğu kanıtlanıyor. Bunun sonucunda da giderek daha fazla insan yeşil egzersize yöneliyor.

Doğal çevrelerle bağlantının kopması yalnızca fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olmaz. Bu durum aynı zamanda toplumdaki bireylerin doğayı anlama tanıma süreçlerini sekteye uğratır. Bunun sonucunda da doğayı koruma bilincinin gelişmesi de çok zor olur. İşte tüm bu nedenler ile çocuklar başta olmak üzere herkesin doğa ile daha yakından temas haline olması gerekiyor.

biyofili
Fromm, tüm insanlığın karşı karşıya olduğu temel sorun olarak gördüğü şeyin tam tersini incelemeyi seçmişti. Çalışma dalı sevgi idi. Sonucunda da bulguları 1956’da yayınlanan Sevme Sanatı adlı eserinin temel dayanağının anahtarı olacaktı.

Doğal Dünya Bizi Neden Mutlu Eder?

İnsanlar uzun zamandır doğada olmanın zihin ve beden için iyi olduğunu sezdiler. Pek çok kişi doğayı şifa ve kişisel gelişim için bir yer olarak gördü. Sonrasında da bu terim biyofili adı ile karşımıza çıktı. Adından da anlaşılacağı üzere biyofili, canlılığa, yaşayan şeylere karşı yoğun bir sevgi ya da arzu demektir.

Bu terim ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında ünlü psikanalist Erich Fromm tarafından kullanılmıştır. Fromm, biyofili terimiyle insanın başta doğa olmak üzere canlılığa olan sevgisini ifade etmek istemiştir. 1933’te Edward O. Wilson ve Stephen Kellert tarafından yazılan The Biophilia Hypothesis kitabıyla birlikte terim, popüler kullanıma girmiştir.

Wilson’a ve biyofili hipotezini destekleyenlere göre, doğal dünyayı sadece güzel göründüğü veya bizde olumlu duygular oluşturduğu için sevmiyoruz. Doğal dünyayı seviyoruz çünkü genetik olarak bunu yapmak için kodlandık. Günümüzde bu bilgilerin daha da bilinir hale gelmesi sonucunda da tüm dünyada yeşil egzersize olan ilgi artmıştır.

biyofili hipotezi
Doğanın bir parçası olan insan, doğayı koruyup kolladığı sürece hayatta kalmaya devam edecektir.

Wilson’un yayınını takiben, 2009 yılında yayınlanan 350.000’den fazla insanın incelendiği birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların amacı biyofilinin insanlar üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu gözlemlemekti.

Yapılan çalışmalar sonucunda kalabalık olmayan, doğayla iç içe, kırsal kesimlerde yaşayan insanlarda zihinsel bozuklukların, akciğer ve vasküler hastalıkların çok daha az olduğu görülmüştür. Bu nedenle kırsal alanlarda yaşayan insanların şehirde yaşayanlara göre daha kaliteli bir yaşam sürdükleri saptanmıştır. Bu da Wilson’un hipotezini doğrular niteliktedir.

Sonuç Olarak;

Kesin olan bir şey var ki sağlık ve mutluluk için yeşile daha çok ihtiyacımız var. Yaşam tarzlarımızı ve alışkanlıklarımızı doğayı göz önüne alarak yeniden düzenlemek hepimiz için artık bir zorunluluk gibi gözüküyor.

Yürüyüş, aktif olmanın ve zihinsel ve fiziksel sağlığınızı iyileştirmenin harika bir yoludur. Birçoğumuzun bu yıl yakın çevreden fazla uzaklaşamaması muhtemel olduğundan, bu evden uzaklaşmanın ve yeni yerler keşfetmenin harika bir yolu da olabilir.


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Gladwell VF, Brown DK, Wood C, Sandercock GR, Barton JL. The great outdoors: how a green exercise environment can benefit all. Extrem Physiol Med. 2013 Jan 3;2(1):3. doi: 10.1186/2046-7648-2-3. PMID: 23849478; PMCID: PMC3710158.
  • Ecotherapy aims to tap into nature to improve your wellbeing. Yayınlanma tarihi: Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Ecotherapy aims to tap into nature to improve your wellbeing
  • Durusoy, Ebru & MUTUŞ, Rıfat. (2021). Yeşil Egzersizin Kronik Ağrıya, Fiziksel ve Mental Sağlığa Etkileri. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 351-362. 10.38079/igusabder.939915.
  • Mitten D, Overholt JR, Haynes FI, D’Amore CC, Ady JC. Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits. Am J Lifestyle Med. 2016 Jul 9;12(4):302-310. doi: 10.1177/1559827616658229. PMID: 32063815; PMCID: PMC6993091.

Size Bir Mesajımız Var

YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu