Hiking ve Trekking: Yürümenin Farklı İki Türü

Bundan bir kaç on yıl öncesine geri dönersek doğaya çıkıp yürüyen kişiler var olsa da, çoğu zaman bunun adını bilmeden yapardı. Sonra zaman geçti, 80’li yılların ortalarından itibaren dağ ve kampçılık malzemeleri satan mağazaların açılması ile yeni iki kelime ile tanıştık: Trekking ve hiking. Ardından konu ile ilgili dergiler, kitaplar, doğa sporları ve dağcılık ile ilgili belgeseller derken giderek bu kelimelere daha fazla aşina olmaya başladık. Ancak sanki yine de bazı şeyler biraz birbirine karışıyor gibi gözüküyor.

Trekking Nedir?

trekking1
Trekking yürüyüşleri coğrafi koşullar nedeniyle farklı zorluklarda olabilir. Ancak bu zorluklar teknik zorluklardan ziyade iklim, mesafe, yükseklik gibi faktörlerdi

Trekking’in kelime kökü olan trek sözlükte “kağnı arabasında, at üstünde veya yaya olarak yapılan, uzun zorlu yolculuk”olarak geçmektedir. Kelimenin İngilizce’ye, Kuzey Amerika’ya Avrupalıların yerleşmeye başladığı dönemde girmiş olması muhtemel. Günümüzde trekking kelimesinden anlaşılan ise daha çok bir bölgenin dağlık kesimlerinde, dağcılık teknikleri gerektiren zor ve sarp yerlere girmeden, genellikle küçük patikaları kullanarak yapılan uzun yürüyüşlerdir. Bu yürüyüşler çoğunlukla bir günden daha uzun sürmektedir.

Trekking özellikle, doğanın yakından görülerek, detaylı incelenerek, sürekli güç sarf edilerek, irade gösterilerek yapılan bir yürüyüş ve keşif aracı olduğu için, araçlarla yapılan doğa turlarına göre daha üstündür. En önemli özelliği de kişinin iradesini ve dayanıklılığını kuvvetlendirmesidir.

Trekking turlarına katılmak sağlıklı ve antrenmanlı her doğa sever için mümkündür. Zaten bu etkinliği diğer doğa sporlarından özellikle dağcılıktan ayıran da budur. Dünya genelinde çok çeşitli trekking rotaları mevcuttur günümüzde ve bunlara her geçen zamanda yenileri eklenmektedir.

trekking
Orta zorlukta bir trekking turuna katılabilmek için her şeyden önce sağlıklı bir bünyeye sahip olmak ve temel antrenmanları yapmış olmak gereklidir. Hiç spor yapmayan bir kişi kendini dağlara atarsa, bu kendisine ve ekip arkadaşlarına sıkıntı verecektir. Bunu dışında yeterli ve uygun nitelikte malzemeye sahip olmak da önemlidir.

Hiking ve Trekking: Aradaki Fark Nedir?

Bazı insanlar trekking ve hiking’i eş anlamlı olarak düşünüp buna göre kullansalar da aslında değiller. Trekking; yüksek irtifada, organize ve kamplı olarak yapılan yürüyüşlere verilen ad aslında. Sırtta taşınan yükler ve yükseklik nedeniyle günlük doğa yürüyüşlerine göre çok daha zor. Trekking, başlı başına bir spor dalı değil de dağcılığın ilk adımı olarak görülüyor. Doğru olan, günübirlik doğa yürüyüşlerini Hiking diye adlandırmak.

Hiking`de yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5-6 saat sürer. Kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir an olsun uzaklaşmak, doğayla baş başa bir gün geçirmek ve doğadaki güzellikleri grup arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlerin uğraştıkları bir spor aktivitesidir. Amaç şehirde özlenen doğal yaşama bir gün olsun ayak uydurabilmektir.

Bu iki outdoor aktivite arasındaki en önemli fark aslında konaklama aşamasında ortaya çıkmaktadır. Günübirlik hiking yapanlar, yürüyüş parkurunu tamamladıktan sonra evlerine dönerken, trekking yapanlar doğa yürüyüşüne ertesi gün kaldıkları yerden devam edecekleri için çadırda geceyi geçirmeyi tercih ederler.

Doğaya çıkmak, doğanın dinginliğini ve temizliğini görmek insanın içyapısında hissedilen bir ferahlamaya neden olur ve bu tekrarlandıkça şehirden ruhen kopmalar ve kendi iç hissiyatına geri dönüşler başlar. İşte Trekking ya da doğa yürüyüşleri insana doğayı ve kendini keşfettiren, tanıtan ve öğreten bir eğiticidir. Doğa yürüyüşleri işte bu ihtiyaçlarımızı karşılamak için en güzel adımları sağlar bize.

Bir de elbette konfor beklentisini geride bırakmayı ve doğadan keyif almayı bilmek. Bu yürüyüşleri doğa ile uyum içinde yapılan geziler olarak algılamalı ve yeni bölgeleri keşfetmek için yapmaya devam etmeliyiz. Sadece bir hedefe varmak için yapılan yarış gibi değerlendirmek, trekking ruhuna uymamaktadır.. Halen denemediyseniz, keyfini elbette bilemezsiniz. Yollarda görüşmek dileğimizle…

Göz Atmak İsterseniz

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu