Monowi: Nüfusu Yalnızca 1 Olan Dünyanın En Küçük Yeri

Gelişen teknoloji, hızla artan şehirleşme ve gündelik koşuşturmalar nedeniyle insanların daha sakin, daha doğal yerlere olan özlemi her geçen gün artıyor. Bu durumla yüzleşmek zorunda kaldığımız zamanlarda da bir çoğumuzu tek başına yaşama özlemi sarıyor.

Peki ama gerçekten tek başına yaşama nasıl bir deneyim olurdu dersiniz? Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız Amerika Birleşik Devletleri’nin Nebraska eyaletine bağlı olan Monowi kasabası ve burada uzun yıllardır tek başına yaşayan Elsie Eiler hakkında biraz bilgi verelim.

2010 ABD Nüfus Sayımına göre Monowi, Amerika’da bir nüfusa sahip tek yer. Burada yaşayan Eiler’in hayatı da gerçekten de oldukça ilginç.

Monowi Kasabasında Neden Bir Kişi Yaşıyor?

Monowi: Nüfusu Yalnızca 1 Olan Dünyanın En Küçük Yeri
Monowi’de hemen hemen bütün evler terk edilmiş ve yıkılmış durumda. Burada ayakta kalan tek evde ise Elsie yaşıyor. 2004 yılından beri Monowi’de tek başına yaşan Elsie kendi kendisine vergi ödüyor.

Aslına bakarsanız 1930’larda Monowi, marketler, restoranlar ve hatta bir hapishane de dahil olmak üzere çeşitli işletmelerin yer aldığı yaklaşık 120 kişilik nispeten hareketli bir demiryolu kasabasıydı. Ancak zaman içinde tarım koşullarının kötüleşmesi, insanların yeni fırsatlar arayışı ile birleşince kasaba yavaş yavaş boşalmaya başladı.

Monowi’nin ahşap kilisesinde düzenlenen son cenaze, 1960 yılında Eiler’in babası için yapıldı. Ardından postane ve marketler kapandı. Son olarak 1974 yılında da okul kapandı. Eiler’in her iki çocuğu da iş aramak için başka yerlere taşındı.

1970’lerin ortalarında nüfusu 18’e düştü. Yirmi yıl sonra, Monowi’nin sadece iki sakini kalmıştı. Bunlar bir bar işleten Elsie Eiler ve kocası idi. Ancak Eiler’in kocası Rudy’de 2004’te öldükten sonra geriye kalan tek kişi Elsie oldu.

Günümüzde seksen sekiz yaşında olan Elsie Eiler, kendisine vergi ödüyor, kendi alkol ruhsatını veriyor. Kendisi buranın belediye başkanı, saymanı, katibi, sekreteri, kütüphanecisi ve aynı zamanda da barmeni.

Her yıl, Monowi’nin tek iş yeri olarak işlettiği barına belediye başkanlığı seçimlerinin reklamını yapan bir duyuruyu asıyor ve ardından kendisi için oy kullanıyor. Elektrik ve su imkanlarının devam etmesi için her yıl kendisinden yaklaşık 500 dolar vergi topluyor.

Ayrıca, herhangi birinin çürüyen binalardan birine taşınmak ve kasabanın nüfusunu ikiye katlamak istemesi ihtimaline karşı, yakındaki boş konut alanlarının listesini de tutuyor.

Sadece Bir Kişi Olsa da Elsie Aslında Çok da Yalnız Değil

Tüm bunları okuduktan sonra tek başına yaşayan yaşlı bir kadın olan Elsie için üzülmüş olabilirsiniz. Ancak durum tam olarak da böyle değil.

Aslına bakarsanız işlettiği küçük mekana, biraz da onu cesaretlendirmek adına, günün çeşitli saatlerinde giden gelen birileri oluyor. İş yerini her sabah 09:00 gibi açıyor. Genellikle de 21:30’a kadar açık tutuyor. Ancak Pazartesi günleri kendine izin verdiği için çalışmıyor.

Monowi: Nüfusu Yalnızca 1 Olan Dünyanın En Küçük Yeri

Monowi’de aslında bir başka kamu binası daha var. Bu bina Eiler’in evinden ve bardan birkaç adım ötede duruyor. Burası Eiler’in kocasının adını taşıyan bir kütüphane. 2004 yılında vefat etmeden hemen önce kocası Rudy, son arzusunun özel kitap koleksiyonunu bir halk kütüphanesine dönüştürmek olduğunu söylemişti. Eiler ve çocukları da onun bu arzusunu yerine getirmek için yaklaşık 5000 kitap ve dergi içeren bu kütüphaneyi oluşturacaktı.

Eiler’in iki çocuğuna ek olarak beş torunu ve iki torununun torunu var. En yakınları 145 km uzakta Ponca, Nebraska’da yaşarken, diğerleri Arizona ve Hollanda’ya kadar yayılmış durumda. Kendisi aslında istediği zaman onların yanına gidebileceğini biliyor.

Ancak istemiyor. Ona göre ev kalbinin ait olduğu yerdir. Kendisi Monowi’de olmaktan çok mutlu olduğunu da sık sık dile getiriyor. Bir çoğumuz hayatımızın her anını birileri ile doldurmaya çalışırken, 0,54 kilometrekarelik bir alanda yaşayan bu kadın başka türlü de mutlu olunabileceğini bizlere kanıtlıyor.

Yazımızın sonunda  400 x 300 metre boyutlarındaki dünyanın en küçük milli parkı hakkında bilgi almak isterseniz bu yazımıza bakabilirsiniz: Moyenne Adası: Dünyanın En Küçük Milli Parkı


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu