Bir binanın tasarlanması ve tamamlanması haftalar, aylar sürebilir. Hatta kimi durumda savaşlar ya da salgın hastalıklar gibi durumlar nedeni ile bir binanı tamamlanması yıllar da alabilir. Bitmeyen kilise adı ile de La Sagrada Familia (Kutsal Aile) buna güzel bir örnektir.
Burası İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.
Gaudi’nin ölümüne kadar %15-25’i tamamlanmış olan bazilikanın yapımı halen devam etmektedir. Kilisenin Gaudi’nin 100. ölüm yıldönümüne denk gelen 2026 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. Tamamlandığında da dünyanın en yüksek kilise binası olacaktır.
Sagrada Familia, inşa edilmesinin üzerinden geçen yüzyıl boyunca, görkemli bir vizyondan yavaş yavaş dünya çapında bilinen ikonik bir mimari esere dönüştü. Gaudí’nin 1926’daki ölümünden bu yana sayısız taş ustası, zanaatkâr ve birçok mimarın elinden geçerek hayranlık uyandıran bir bazilika haline geldi.
Sagrada Familia’nın Tamamlanması Neden Bu Kadar Uzun Sürdü?
19 Mart 1882’de La Basilica de la Sagrada Familia’nın inşası mimar Francisco de Paula del Villar denetiminde başlamıştı. Kilisenin orijinal tasarımı, standart bir biçime sahip büyük bir Gotik kiliseydi. Mimar çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle istifa etmeden önce kilisenin büyük bir kısmı aslında tamamlanmıştı. Kilisenin yapım işi 1884’te Antoni Gaudi’ye devredilecekti.
Gaudi katı bir katolik olarak yetişmişti ve son nefesini verene dek hayatını bu doğrultuda yaşamıştı. Sagrada Familia Kilisesi bu yüzden Gaudi için Tanrı’ya hizmet anlamı taşıyordu. Kiliseyi 18 kulesi olan bir yapı olarak tasarladı: 12 kulesi 12 havariyi, 4 kulesi İncil’in dört yazarı olan Matta, Markus, Yohanna ve Luka’yı, bir kulesi Meryem Anayı ve en yüksek kulesi olacak olan 173 metre yükseklindeki sonuncusu da İsa’yı sembolize edecekti.
Gaudi Sagrada Familia’nın Tasarımında Doğayı Temel Almıştı
Gaudi’nin tek ilham kaynağı katolik inançları veya metafizik değildi. Gaudi aynı zamanda bir doğa hayranıydı ve mimari stilini geliştirirken aslında en büyük öğretmeni doğa olmuştu. Bu nedenle eserinin hemen her yerinde doğaya ait semboller bulunur.
Gaudi doğada bulunan her kıvrımı, geometrik şekli iyice gözlemlemiş ve uygulamış bir sanatçıdır. Bu nedenle Gaudí en başından beri, doğada görünmedikleri için mimaride düz çizgiler olmasını istemediği konusunda kararlıydı. Bu nedenle Gaudí, kilisenin doğanın bir parçası gibi görünmesi için gotik ve Art Nouveau formları kullandı.
Büyük mimar, yalnızca bir kulenin dikildiğini görecek kadar yaşadı. Antonio Gaudí’nin tamamen Sagrada Familia’ya odaklanmak için diğer tüm projelerinden vazgeçmesine rağmen, mimarın projeyi üstlendiği 1884’ten 1926’daki ölümüne kadar toplam inşaatın sadece dörtte biri onun çalışmalarını içeriyor.
Onun yakınları, yardımcıları ve projeyi paylaştığı diğer mimarlar da zaman içinde tek tek ölmeye başladı. Gaudi, kilisesinin planlarını detaylı olarak çizip somutlaştırmadan ölmüştü. Aslında eseri sadece kendi hayalinde kurgulamıştı. Sonucunda bu şekilde çalıştığı için de inşaatın kısa sürede bitirilmesi mümkün olamadı.
İspanya İç Savaşı Kilisenin Tamamlanma Sürecini Yavaşlatacaktı
Başlangıçta, Sagrada Familia’nın inşası sadece araziyi satın alan kurucusu Josep Maria Bocabella tarafından toplanan özel bağışlarla sürdürülüyordu. Aslında bu nedenle de inşası fazla hızlı ilerlemiyordu. 1936’da İspanya İç Savaşı başladığında çalışmalar kesintiye uğradı. Bir grup Sagrada Familia’ya girerek mahzeni ateşe verdi.
Bu yangın sonucunda yapım aşamasında olan kilise büyük zarar gördü. Ayrıca Gaudi’nin bazı eskizleri yangında yok olunca her şey iyice çıkmaza girdi. İspanya İç Savaşı 1939’da sona erdi. Ancak Sagrada Familia’nın inşasına 1950’lere kadar devam edilmedi.
Zaman geçtikçe, yeni mimarlar ve tasarımcılar, yangından kurtulmuş yalnızca birkaç orijinal eskizlere bakarak kiliseyi tamamlamaya çalıştılar. Sagrada Familia’nın inşaatını Antoni Gaudí’nin mimari tarzından ilham alarak mümkün olan en iyi şekilde sürdürmeye çalıştılar.
Tamamlandığında, Katalan mimarisinin eşsiz bir örneği olan Sagrada Familia, 170 metreye ulaşan merkez kulesi ve 60 metre yüksekliğe ulaşan bir iç nef ile Avrupa’nın en yüksek dini binası olacak.
Günümüzde Basilica de la Sagrada Familia, Barselona’nın başlıca turistik yerlerinden birini oluşturur ve İspanyol şehrinin genel ekonomisine büyük katkı sağlar. Her yıl yaklaşık 3 milyon insan Antoni Gaudí’nin tamamen benzersiz mimarisine şahit olmak için kiliseye akın ediyor.
Her ziyaretçi, görkemli yapının sembolize ettiği ve onlara temsil ettiği çağrışımlardan kendine göre bir izlenim edinecektir. Ancak Antoni Gaudí’nin doğaya olan sevgisi ve hayranlığı barizdir. Bunu tasarımında en iyi biçimde temsil etmiştir. Yazının devamında göz atmanızı öneririz: Fasil Ghebbi: 17. Yüzyılda Etiyopya’nın Gücünü Bize Kanıtlayan Kale
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The Sagrada Familia: how Gaudí’s masterpiece became a myth and a divisive political tool. yayınlanma tarihi: 6 Ocak 2022; Bağlantı: The Sagrada Familia: how Gaudí’s masterpiece became a myth and a divisive political tool/
- 33 Photos Of La Sagrada Familia, The Magnificent Catalan Church That’s Taken Over 140 Years To Build. Yayınlanma tarihi: 14 Temmuz 2022; Bağlantı: 33 Photos Of La Sagrada Familia, The Magnificent Catalan Church That’s Taken Over 140 Years To Buildi
- La Sagrada Familia: Barcelona’s Unfinished Masterpiece by Antoni Gaudi. Yayınlanma tarihi: 7 Ağustos 2018; Bağlantı: La Sagrada Familia: Barcelona’s Unfinished Masterpiece by Antoni Gaudi./
YolveMacera