Dünyanın Zirvesine Yolculuk: Edmund Hillary ve Tenzing Norgay

Edmund Hillary ve Tenzing Norgay adlı dağcılar, adlarını tarih kitaplarına yazdırmadan sadece birkaç hafta önce tanışmışlardı. Devamında bu ikili, beş saat süren amansız tırmanışın ardından, Dünya’nın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı’nın zirvesine ulaşan ilk insanlar olacaklardı. İkilinin hazırlıklarının önemli bir kısmı önceki tırmanışlarından geliyordu: Vücutları zindeydi ve yön bulma konusunda uzmanlaşmışlardı. Hillary, deneyimini Yeni Zelanda’nın buzul dağlarına yaptığı tırmanışlardan edinmişti. Norgay ise daha önce zirveye ulaşamasa da Everest’e altı kez tırmanmıştı.

everest
Edmund Hillary ve Tenzing Norgay (Photo by James Burke/The LIFE Picture Collection/Getty Images); Kaynak: https://time.com/

Etkileyici tırmanış deneyimlerini bu görev için bir araya getirdikten sonra, tırmanışa geçmeden önceki üç hafta boyunca çevredeki dağlarda yoğun bir eğitime girdiler. Tırmanış ekibinde başka dağcılar da vardı ama çiftler halinde yapılan denemelerde Hillary ile Norgay çok iyi uyum sağladı ve sonuca onlar ulaştı.

Screen Shot 2015 12 04 at 09.40.35
Ekip, tırmanışı tamamlamak için rotası boyunca, bazıları bugün hala dağcılar tarafından kullanılan birçok kamp kurdu ve yüksek irtifalarda ince havada hayatta kalmak için özel solunum cihazı kullandı. Kaynak: https://www.howitworksdaily.com/

Hillary ile Norgay kimilerine göre cesur ve takdire şayan dağcılar, kimilerine göre de akıllarını kaçırmış maceracılardı. Ama şurası kesin ki Dünya’nın zirvesinde, deniz seviyesinden 8.848 metre yüksekte olmanın nasıl bir şey olduğunu bize anlatarak birçok insana ilham verdiler.

Edmund Hillary

sir edmund hillary 9339111 1 402

Hillary’nin dağcılık sevgisi lise öğrencisiyken başladı. Yeni Zelanda’daki Ollivier Dağı başta olmak üzere büyük tırmanışlar yaptı. Hillary’in 33 yaşında Everest’in zirvesine ulaşması en büyük başarısı olmasına rağmen kendisi aynı zamanda Güney Kutbu’nda da keşifler yaptı ve 1967’de Herschel Dağı’na tırmanan ilk insanlardan biri oldu.

1985’te astronot Neil Armstrong ile birlikte uçakla Kuzey Kutbu’na uçtu. Everest genellikle “üçüncü kutup” olarak anıldığı için, her üç kutba da ulaşan ilk insan Hillary olmuştur. oldu. Kendisine şöhreti getiren bölgenin yerli halkına yardım etmek isteyen Hillary, Himalaya Vakfı’nı kurdu ve vakıf aracılığıyla Nepal bölgesinde okullar ve hastaneler yaptırdı. 2003 yılında kendisine fahri vatandaşlık verildi.

Tenzing Norgay

norgay

1953’teki başarılı girişimden önce Norgay birkaç kere daha zirveye çıkmaya çalışmıştı. Bunlardan ilki 1935’teydi. 1952’de 8600 metreye ulaşarak dağın rekortmeni olmuştu. Diğer tüm dağcılardan daha fazla Everest seferine çıkmıştı ve bölgenin yerlisiydi. Deneyimi nedeniyle 1953 tırmanışında Şerpalara liderlik etti. Norgay, Nepal’den Hindistan’ın Darjeeling bölgesine taşındıktan sonra yerel dağ okulunda eğitmenlik yapmaya başladı. Orada 20 yıl boyunca dağ sevgisini Hintli öğrencilerle paylaştı. Hem Nepal hem de Hindistan’daki birçok insan Norgay’i kahraman olarak görmektedir.

Norgay ve Hillary Dünya’nın en yüksek dağını fetheden ilk insanlar olmaya kararlıydı ve sonunda bunu başarmışlardı. Everest’in zirvesine bir kez ulaşıldıktan sonra insanların bir daha böyle tehlikeli bir denemeye kalkışmayacaklarını düşünüyorlardı, ama çok yanılıyorlardı. Günümüzde her yıl yüzlerce kişi onların izinden gidiyor. Üstelik hava koşulları da idealse günümüzde dağın zirvesine kadar kuyruklar oluşabiliyor.

mount everest gq men of the year 2019 lede
Son birkaç on yılda, dünyanın çatısını, dünyanın en yüksek irtifadaki çöplüğüne dönüştürmeyi başarmış durumdayız. 1953 yılında, Sir Edmund Hillary, Tibet’te Chomolungma ve Nepal’de Sagarmatha olarak bilinen Everest’in 8.848 metrelik zirvesine ulaştığından beri, binlerce insan buraya ayak bastı. Fakat yukarı çıkan, her zaman aşağı inmez, bunun anlamı da dağın yamaçlarında biriken çöp yığınlarıdır.

Sibel Çağlar

Göz atmak isterseniz:

Kaynak: Mount Everest: How was the first ascent completed?; https://www.howitworksdaily.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu