Uzun Yaşamın Sırrı Nedir? Okinawa Adası Sakinlerine Soralım!

Dünyada insanların çok daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu hayatlar yaşadığı ve mavi bölgeler adı verilen beş özel yer vardır. İtalya’da bulunan Sardunya adası, Japonya’nın Okinawa adası, Kaliforniya’da bulunan Loma Linda, Kosta Rika’nın izole bir parçası olan Nicoya Yarımadası ve izole bir Yunan adası olan Ikaria bu özel yerler olarak bilinmektedir.

mavi bolgeler

Bu bölgedeki insanlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde Mavi Bölgelerde yaşayan insanların hepsinin benzer yaşam tarzı özelliklerini paylaştığı anlaşılıyor. Bu Mavi Bölgelerden biri olan Japonya’nın Okinawa adasını ve bu bölgede yaşayan insanların alışkanlıklarını gelin daha yakından tanıyalım.

Okinawa Adasında Yaşayanlar Neyi Doğru Yapıyor?

Okinawa adasi
Okinawa adası Büyük Okyanus’ta Japonya’ya bağlı bir adadır. Ryukyu Adalarının en büyüğüdür .Nüfusu 1.5 milyon civarlarındadır

Bu sorunun cevabı aslında 1976 yılından beri araştırılıyor. Japonya, 1870’lerde sıkı bir kayıt tutma sistemi ve nüfus sayımı politikası başlattı. Bu nedenle Okinawa’lıların gerçekten de uzun ömürlü olduğu kayıtlarla da doğrulanıyor. 

Takip edilen yıllar içinde bu adada yaşayan 800’den fazla kişinin 100 yaşını geçtiği biliniyor. Görülen o ki, Okinawa Adası’nda yerliler ölmeyi reddediyor. Okinawa’nın Kitanakagusuku köyü, 80 yaş ve üstü kadınları kutlamak için her yıl düzenlenen bir yarışmaya bile ev sahipliği yapıyor.

Okinawalılar sadece daha uzun yaşamakla kalmıyor. Ayrıca son derece sağlıklı bir biçimde yaşlanıyorlar. Okinawa’da her şey kendiliğinden, kanıksanmış, benimsenmiş bir sağlıklı yaşam felsefesi etrafında şekilleniyor. Sağlıklı ve genç kalmak üzerine teoriler üretmiyor, gençliği koruyan bir yaşam felsefesini doğrudan yaşıyorlar.

Okinawalılar sebze ve antioksidan yiyecekler açısında zengin bir diyetle besleniyorlar. Japonya’nın ortalama şeker alımının sadece üçte biri kadar şeker tüketiyorlar. Ayrıca yemeklerini küçük tabaklarda yavaş yiyorlar. Ek olarak sofradan tamamen doymuş olarak kalkmıyorlar ve asla sigara tüketmiyorlar. Bitki çayları ise, en büyük keyifleri.

Okinawa
Okinawa Adası’ndaki KBG84 dans grubu

70’li, 80’li, 90’lı yaşlarını süren genç Okinawa’lılar koşuşturmaca yaşamadan, strese girmeden, acele etmeden hareketli yaşıyor. Güne erkenden başlıyorlar. Dingin müzikler dinlemek, uzun yürüyüşler yapmak, sabah sporları ile güne ısınmak, alışkanlıkları arasında.

Bu arada araştırmalar, Okinawa’lıların genetik yapısının inflamatuar ve otoimmün hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Uzun ömürlü Okinawa’lıların kardeşleri de uzun ve sağlıklı yaşama eğiliminde oluyor.

Ancak, Okinawalılar yeni ortamlara taşındığında ve yaşam tarzı alışkanlıkları değiştiğinde, uzun ömürlerini kaybediyorlar. Bu, genetik dışında başka faktörlerin de rol oynadığını gösterir.

Okinawa Adası ve Uzun Yaşamın Sırrı İkigai

oksnima min

Ada toplumu, yaşlı sakinlerin yaşamlarında bir amacı veya ikigai’yi korudukları şekilde yapılandırılmıştır. İkigai, iki ayrı kelimeden oluşuyor. İki: Yaşam ve Gai: Değer ya da önem. Kısacası, İkigai’yi “yaşamın amacı” olarak da tanımlayabiliriz. İkigai, size şu anda kendinizi mutsuz da hissetseniz, geleceğe umutla bakabileceğiniz bir anlayış sunuyor.

Japonya dünyada yaşam süresi en uzun olan ülkelerin başında geliyor. Japonya’da resmi verilere göre kadınlar için yaşam süresi 87, erkekler için ise 81. Peki İkigai felsefesi de buna katkıda bulunuyor mu?

1661148194215
İkigai, Japonca bir terimdir ve “iki” (yaşam) ve “gai” (değer) kelimelerinin birleşimidir. Bu terim, Japon kültüründe anlam ve amaç arayışını ifade eder. İkigai, insanların hayatta anlam bulduğu, tatmin sağladığı ve kendilerini gerçekleştirdiği bir alanı ifade eder.

Dünyada ortalama ömrün en uzun olduğu ülkeleri ziyaret eden ve toplumları inceleyen yazar Dan Buettner, öyle olduğunu söylüyor. Kendisi aynı zamanda yazının başında tanıttığımız Mavi Bölgeler sınıflandırmasını da yapan kişi.

Buettner, bu adada yaşlılığın kutlandığı ve yaşlıların da daha genç kuşaklara bilgi birikimlerini ve yaşam deneyimlerini aktarma sorumluluğu hissettiğini belirtiyor. Bu da kendi yaşamlarının dışındaki yaşamlara dokunmalarını sağlıyor, bir yaşam amacı da sunuyor. 

 Sardunya adaları ve Kosta Rika’daki Nicoya Yarımadası’nda durumun benzer olduğunu kaydeden Buettner, bizlere üç adet liste yapmamızı öneriyor: Değerlerimiz; Yapmayı sevdiklerimiz; İyi yaptıklarımız. Bu üçünün kesiştiği yer de, sizin İkigai’niz oluyor.

Okinawalılar bize sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın sadece daha uzun yaşamamıza değil, aynı zamanda hastalıksız yaşamamıza da yardımcı olacağını gösteriyor. Yaşam tarzı değişiklikleri ile hayatınıza sağlıklı yıllar ekleyebilirsiniz. Bunun sonucunda da 110 yaşındayken bile kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkün olabilir.


Yazının devamında ayrıca göz atmak isterseniz: Dünyanın En Mutlu İnsanları: Piraha Kabilesi


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu