Hashima Adası artık dağılan betonlar, deniz duvarı ve terk edilmiş binalarıyla boş bir labirenttir ancak bir zamanlar dünyanın en yoğun nüfuslu yerleri arasındaydı.
Japonya’nın güneybatısındaki Nagazaki kıyısında bulunan Hashima Adası (Gunkanjima olarak da bilinir), karmaşık bir tarihe sahiptir. Ürkütücü bir turistik nokta olan ve bir savaş gemisine benzemesi nedeniyle Savaş Gemisi Adası olarak da bilinen Hashima Adası günümüzde terk edilmiş bir deniz madencilik tesisidir.
“Savaş Gemisi Adası” olarak anılmasının temel nedeni, adanın yoğun yapılaşması ve bunun neticesinde de uzaktan bakıldığında bir savaş gemisi görüntüsü oluşturmasıdır. Bu adanın bize gösterdiği şey net bir biçimde, insanlar gittiğinde doğanın bir biçimde var olmanın yolunu bulacağıdır.
Hashima Adası, bir zamanlar 5000’in üzerinde nüfusun yaşadığı hayat dolu bir yerdi. Sonrasında ise nüfusun tamamı 1970’lerde burayı terk etti. Harabe görüntüsüyle nükleer bir felaket yüzünden terk edilmiş gibi görünse de, adanın boşaltılma hikayesi bambaşka bir nedene dayanıyor.
Hashima Adasının Endüstriyel Yükselişi ve Düşüşü
Hashima Adası, kömür madenciliği için kullanılan bir yerleşim alanı olarak 1800’lerin sonlarında kuruldu. Madencilik faaliyetleri nedeniyle adada yapılar inşa edildi ve nüfus arttı. Ada 1890’da Mitsubishi tarafından satın alındı ve daha sonra işçiler ve üst düzey yetkililer aileleri ile birlikte bu adaya yerleştiler. En yoğun dönemde adada binlerce kişi yaşamaktaydı.
Sonrasında da adada yüksek binalar ortaya çıkmaya başladı. Devamında da hastane ve alışveriş merkezi gibi tesisler açıldı. Aslında, Japonya’nın ilk büyük betonarme binası 1916’da Hashima adasında inşa edildi. Ada, bir zamanlar hızlı Japon sanayileşmesinin amiral gemisiydi.
Zamanla sanayinin ham maddesi değişerek kömürün yerini petrol almaya başladı. Kömür kullanımı neredeyse tamamen durunca da Mitsubishi Ocak 1974’te son maden ocağını da kapatıldı. Ada halkı için artık orada yaşamanın bir anlamı kalmamıştı.
Sonraki üç ay içinde ada tamamen terk edildi. Bundan sonrasında, Hashima Adası unutuldu. Ancak doğa bir biçimde adayı yeniden ele geçirmeye başladığı zaman bu ada yeniden fark edildi. Ancak Hashima Adası’nın unutulamayacak ve unutulmaması gereken karanlık bir geçmişi var.
İkinci Dünya Savaşı Sırasında Hashima Adası
Japonya Kore’yi sömürgeleştirip Çin’i işgal ettikten sonra, 1930’larda ve 1940’larda binlerce insanı madenlerde çalışmaya zorlamıştı. Japon politikaları, özellikle yabancı işçilere karşı sertti. Bu dönemde Hashima Adası’nda, insanlık dışı çalışma koşulları, yetersiz beslenme ve tamamen bitkinlik nedeniyle yüzden fazla Çinli ve Koreli işçinin öldüğü tahmin ediliyor.
1943’te zorla Japonya’ya götürülen Güney Koreli bir vatandaşın verdiği röportajda ada bir hapishaneye benzetilmişti. Adadan kaçmaya çalışanlar ya vahşi sularda boğuluyor ya da tutuklanıyordu.
Günümüzde Ada Ne Durumda?
Hashima Adası, 2015 yılında ise Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Şimdilik bir bölümü turistlerin ziyaretine açılan adaya, Nagazaki’den kalkan botla 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1 saatlik turda adanın sadece sınırlı bir alanını görmek maceracı ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratsa da, güvenlik gerekçesiyle bu karar alınmış durumda. Ada yeni statüsü sebebiyle popüler bir destinasyona dönüşse de adanın tarihi bir muamma olmaya devam ediyor.
Mitsubishi 2009 yılında adayı Japon Hükümeti’ne bedelsiz olarak bıraktı. 2012 yılında James Bond filminin bir bölümünün çekildiği ada, filmi izleyenler için bir sürpriz olmayacaktır. Filmin kötü adamı demir ve moloz yığınlarından oluşan bu adayı gizli sığınağı olarak kullanıyordu.
Yazımızın devamında Kuzey Sentinel adası hakkında da bilgi alınız. Kuzey Sentinel Adası: Modern İnsanın Ayak Basamadığı Tek Yer
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Japan’s Abandoned Hashima Island Is Full Of Decay And Dark Secrets; Yayınlanma tarihi: 30 Mayıs 2018; Bağlantı: https://allthatsinteresting.com/hashima-island
- Mitsubishi once transformed a Japanese island into a bustling coal mining metropolis. Now it’s an abandoned, derelict mess.; Yayınlanma tarihi: 18 Şubat 2020; Bağlantı: https://www.businessinsider.com
YolveMacera