Dünyanın Çatısı Himalayalar Nasıl Oluştu?

Seksen dört milyon yıl önce, Hindistan Asya’dan uçsuz bucaksız Tethis Okyanusu ile ayrılmıştı. Bin yıl boyunca, Hint Plakası yılda yaklaşık 100 mm hız ile kuzeye doğru ilerledi. 55 milyon yıl önce Asya Plakasına çarptı. Bu sayede de hızı yarı yarıya azaldı. Ancak bu çarpışma dünyanın en yüksek sıradağlarını yani Himalayalar’ı yarattı. Ve bu kıtanın hareketi hala durmadı. Bu nedenle Everest Dağı her yıl 4 milimetre kadar yükselmeye devam ediyor. 600.000 kilometrekareye yakın alana yayılan Himalaya dağları artık dağcıların oyun alanı. 7.000 metreyi aşan 50’den fazla dağı ve dünyanın en yüksek 14 zirvesinden 10’unu barındıran bu sıradağlar, kâşiflere yeteneklerini sergilemeleri için birçok imkân sunuyor.

Yolu Himalayalar’a düşen ilk insanlar tüccarların yanı sıra Hindu ve Budist hacılardı. Günümüzde bölgeyi ziyaret eden çoğu insan gibi hacılar da kendilerini sınamak istiyordu. Burayı fiziksel uçların yaşandığı bir yer olarak görüyor, kendilerini ne kadar zorlarlarsa kurtuluşa o kadar layık olacaklarına inanıyorlardı.

Himalayalar Tam Olarak Nerededir?

Dış, Orta ve Büyük Himalayalar olmak üzere üç jeolojik bölgeye ayrılan Himalayalar beş ülkeye yayılıyor: Hindistan, Pakistan, Çin, Butan ve Nepal. Bu geniş alanda elbette büyük bir biyolojik çeşitlilik söz konusudur. Bulgular bölgede yaşamın 7.400 ila 12.600 yıl önce başladığını gösteriyor. Himalayalar’ın yüksek rakımlı kesimlerinde yaşamak kolay olmasa da o tarihlerde bölge daha nemliydi. Bu nedenle yükseklerde tarım yapmak daha kolay olmuş olabilir. İklim, günümüzde bile değişmeye devam ederek Himalayalar’ın yeni versiyonunu şekillendiriyor. Sıradağların çevresindeki ülkeler küresel ısınmanın etkilerinden endişe duyuyor ve bağımlı oldukları toprakları korumak amacıyla birlikte çalışıyorlar.

Himalaya dağ silsilesi, barındırdığı muazzam miktarda buzul nedeniyle üçüncü kutup olarak da. bilinir. 

Himalayalar’da Yaşam

Himalaya nehirleri, Asya’nın kritik su kaynaklarıdır. Alplerdeki otlaklar ve karla beslenen buzullar, binlerce kilometre boyunca insanların yaşamlarına güç sağlar. Dağlarda 50 milyon, zeminde ise 450 milyon insan yaşıyor. Bu insanlar “teraslama” yöntemini kullanarak dağ yamacında basamaklar oluşturuyor ve bu düz alanları tarım yapmak için kullanıyor. Himalaya Dağları’nda ve dağların eteklerinde yaşayan birçok halk, doğayı tüm canlıların koruyucusu ve kaynağı olarak görüyor. Zorlu ortamlarda yaşayan insanlar yaşamlarını sürdürmek için doğaya bağımlı ve ona büyük saygı duyuyorlar.

Ancak, son araştırmalara göre, dünyanın her yerinden insanlar için popüler bir destinasyon olan Himalayalar, su krizi açısından yüksek risk altında. Bölgedeki yeraltı suyu seviyesi kritik bir aşamaya geldi. Bunun nedeni de elbette küresel iklim değişikliği. Himalayalar’a yılda 700.000’den fazla turist geliyor. 1990’lı yıllardan bu yana turizmde yaşanan %60’lık artış, yerli halka yeni iş imkânları sağladı ama kirlilik ve ormansızlaşma nedeniyle çevreyi olumsuz etkiliyor. Bölgedeki ekosistemin dengesini koruması gezegenimizin genel sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Himalayalar hakkında kısa bilgi bu kadar. Orayı görme şansı olmayan bizim gibi bir çok kişi için keyifli bir video ekleyelim. Özel donanımlı bir helikopter ile çekilen bu görüntüler sizi yerinizden kalkmadan çok uzaklara götürecek…

Sibel Çağlar

Kaynak: How Did The Himalayas Form?; https://www.scienceabc.com/nature/how-did-the-himalayas-form.html

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?