Görülmesi Gereken Muhteşem Kütüphaneler

Antik çağlardan beri kütüphaneler, insanlığın yazılı kayıtlarını koruyan, dünyadaki medeniyetler için gerekli olan anıtsal yapılar olmuştur. Bazı kütüphaneler tarihi mimarisiyle göz kamaştırır. Ancak bazıları ise sıra dışı tasarımlarıyla göz doldurur.

Bu yazıda dünyanın en güzel kütüphanelerinden bazılarına göz atalım. Eğer bir kitap tutkunuysanız, yolculuklarınız esnasında bu kütüphanelere de uğramak ve kitap kokusunu doyasıya içinize çekmek isteyebilirsiniz…

Stockholm Halk Kütüphanesi / İsveç

stockholm kutuphane

1900’lerin başında İsveç Stockholm’de kurulmuş bir halk kütüphanesi burası. Mimar Gunnar Asplund tarafından yapılan ve 1928’den beri hizmet veren bu kütüphane  şehrin en dikkat çeken yapılarından biri sayılmakta. Aradan geçen yıllar boyunca büyüyen, zenginleşen kütüphane bugün dünyada parmakla gösteriliyor. Bölgedeki açık raf sistemli ilk kütüphane olan Stockholm Halk Kütüphanesi’nde diğer kütüphanelere kıyasla kişiler, görevliden yardım istemeden, istediği kitabı alabilme olanağına sahip. Kitapların arasında kaybolmak dedikleri bu olsa gerek

Klementinum Kütüphanesi / Çek Cumhuriyeti

klementinum kutuphane

Prag’ta yer alan ve 1722 yılında açılmış olan kütüphane, göz alıcı Barok mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Muhteşem bir kitap koleksiyonuna ev sahipliği yapan kütüphanede, 20.000’in üzerinde eser yer alıyor. Çek Cumhuriyeti’nin milli kütüphanesi sayılan Klementinum Kütüphanesi, hem eserleri hem de göz alıcı mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında. Kütüphanenin tavan freskleri ise Jan Hiebl tarafından yapılmış.

Kraliyet Portekiz Okuma Salonu / Brezilya

kraliyet okuma salonu

Rio de Janeiro’da Portekizli göçmenler tarafında yapılan kütüphanenin tarihi 1830’lu yıllara kadar uzanıyor. Portekizlilerin ülkeleri dışında yaptıkları bu değerli kütüphane, görünüş olarak bir katedrali andırıyor. Tavana kadar uzanan kitaplar arasında kendiniz hayal ederken başınızın döndüğünü tahmin edebiliyoruz. Günün birinde Rio de Janerio’ya yolunuzun düşmesi durumunda, Brezilya’nın simgesi haline gelmiş bu kütüphaneyi ziyaret etmeden seyahatinizi bitirmemenizi temenni ederiz.

Sainte Genevieve Kütüphanesi / Fransa

sainte genevieve kutuphane

Kitap tutkunlarının görmesi gereken kütüphanelerden bahsederken Paris’teki bu muhteşem yapıyı unutmak olmaz. 19. yy’a ait olan bu kütüphanenin yapımı 1850’de tamamlanmış. Dönem içerisinde mimarisinin oldukça ünlü olduğu Sainte Genevieve bugün hem sayısız ziyaretçiye hem de üniversite öğrencisine muhteşem bir kaynak sunuyor. Bu zarif kütüphanenin, mimari özellikleri ise görenleri hayran bırakan türden.

New York Halk Kütüphanesi / ABD

new york kutuphane

Size çok da yabancı gelmeyecek olan kütüphaneyi hemen nereden hatırladığınızı belirtelim. Bina yıllar boyunca pek çok ünlü Hollywood yapımı filme ve televizyon dizisine ev sahipliği yaptı. Kütüphanenin şöhreti yalnızca buradan gelmiyor elbette. 1895 yılında kurulmuş olan bu binanın 50 milyonun üzerinde kaynağa sahip olduğu ve pek çok turist tarafından yıl boyunca ziyaret edildiği biliniyor. Kütüphane yüksek tavanları ve dev pencereleri ile oldukça göz kamaştırıcı bir mimariye sahip.

Trinity Üniversitesi Kütüphanesi / İrlanda

trinity kutuphane

İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti Dublin’de yer alan bu kütüphane, dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında. 65 metrelik upuzun koridorları, yüksek tavanları, milyonlarca kaynağıyla kütüphane, geçmiş yüzyıllara ait hiçbir yerde görme fırsatınızın olmadığı binlerce kitaba sahip. Kitap kokusunun daha koridora adım atmaz tüm benliğinizi saracağı, 18.yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle bu görkemli yapı ömrünüzde bir kez olsun görmeniz gereken kütüphanelerden biri.

Abbey Kütüphanesi / İsviçre

abbey kutuphanesi

İsviçre’nin St. Gallen kasabasında yer alan kütüphane ülkenin en eski manastır kütüphanesidir. İnşası 8. yy’a kadar dayanan bu yapı, 2000’in üzerinde el yazımı esere de ev sahipliği yapıyor. Özenle korunan ve bugüne kadar gelmeyi başaran kütüphane, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Kütüphanenin diğer bir dikkat çekici özelliği ise muhteşem Rokoko mimarisinin özelliklerini taşıması.

Britanya Kütüphanesi / İngiltere

britanya kutuphane

Londra’da yer alan ve dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi olan Britanya Kütüphanesi, Avrupa’nın kaynak bakımından önemli hazinelerinden biri niteliğinde. Olağanüstü bir kaynak sayısı olan kütüphanede, farklı ülkelere ya da dillere ait olan kitaplar, çizimler, haritalar, el yazmaları, dergiler ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz nice öge yer alıyor. 1773’te kurulmuş olan yapı aynı zamanda her yıl sayısız ziyaretçiye de ev sahipliği yapıyor.

İskenderiye Kütüphanesi / Mısır

iskenderiye kütüphanesi

Dünyanın en ünlü kütüphanelerinden biri olan İskenderiye Kütüphanesi yaklaşık 2 bin yıl önce çıkan yangında tahrip olmuş. Yangın öncesinde kütüphanenin yaklaşık 490 bin papirüs rulo içinde saklı muazzam bir bilgi hazinesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Mısır hükümeti tarafından 220 milyon dolar harcanarak yeniden inşa edilen kütüphane 2002 yılında hizmete açıldı.

St.Galler Manastırı Kütüphanesi / İsviçre

stgallbibliothek4

İsviçre’nin St.Gallen kentinde eski bir manastır kütüphanesi olan kütüphanenin tarihi bölümünde bin 300 yıllık yazılı eserleri görmek mümkün. Avrupa’nın en eski rölövesi olan St.Galler manastırı inşaat planına ve Mısır’dan getirtilen bir mumyaya ev sahipliği yapan kütüphane 1983 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edildi.

Biblioteca Joanina Kütüphanesi / Portekiz

biblioteca joanina

İngiliz “The Daily Telegraph” gazetesi, 2013 yılında Portekiz’in Coimbra kentindeki “Biblioteca Joanina”yı dünyanın en heyecan verici kütüphanelerinden biri olarak ilan etmişti. Günümüzde bir üniversite kütüphanesi olan Biblioteca Joanina, adını inşaat emrini veren eski kral V. Joao’dan alıyor. Tüm rafların abanoz ve gül odunundan yapıldığı kütüphane bugün Hukuk Fakültesi içinde yer alıyor.

Çin Ulusal Kütüphanesi / Çin

in kütüphane

Çin Ulusal Kütüphanesi, bünyesindeki 30 milyonu aşkın kitap ve materyalle dünyanın en büyük yedi kütüphanesi arasında yer alıyor. 1809 yılında “Başkent Kütüphanesi” olarak inşa edilen yapı, 1928 yılında Pekin Kütüphanesi adını aldı. 1998 yılında adı Çin Ulusal Kütüphanesi olarak değiştirildi.

Kitaplardan uzak kalmamanız dileğimizle…

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sizleri zevk ve merakla takip ediyorum.Sayenizde,sanal olsa da çok yer gördüm,pek çok bilgiye ulaştım.Siteniz ve sizler harikasınız…Teşekkürler,tebrikler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu