Türkiye’nin En Huzurlu Yerleri: Yavaş Şehirler

Cittaslow yani “yavaş  şehir” hareketi modernizmin insana dayattığı yaşam biçimine tepki olarak doğmuş, insan ve doğanın yeniden bir arada yaşaması fikri üzerine gelişmiştir. Bu hareketler birlikte ortaya çıkan yavaş şehirler, doğaya, tarihe, kültüre, meraklı insanları, kafe, atölye, meydan,  restoran  ve  bozulmamış  manzaraları,  tadına  varabilecekleri  gerçek  ürünleri  ve kendine özgü gelenekleri olan yerlerdir. Türkiye’de şu anda 18 adet var. Sayılarının artması dileğiyle kısaca tanıyalım bu beldelerimizi…

Türkiye’nin Yavaş Şehirleri

Akyaka – Muğla

akyaka

Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akyaka, doğal güzelliklerinin yanında binlerce yıllık tarihi eserleri ile de ziyaretçilerini büyülüyor. Çam ormanlarının kokusu, Ege’nin derin mavilikleri, Azmak Çayı’nın soğuk suları ve kenarındaki kıyı kahveleri, narenciye kokularını taşıyan rüzgârları, ince kumlu plajları ve begonvillerle bezenmiş cumbalı evleriyle Akyaka bütün duyulara hitap eden bir sakin şehirdir.

Gökçeada

gökçeada

Çorak topraklarda bereket tanrısı olarak adlandırılan Imbrasos’un bolluk diyarı olarak bilinen İmroz, bugünkü adıyla Gökçeada, Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon’un adası olarak geçer. Rum ve Türk kültürünün içiçe geçtiği, Çanakkale’ye bağlı ada turizmin yanı sıra zeytincilik, arıcılık, bağcılık, balıkçılık ve organik tarım ile öne çıkıyor. Gökçeada, büyülü bir coğrafya sahip. Adada Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy gibi Rum köyleri kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış durumda.

Taraklı – Sakarya

taraklı

Sakarya il merkezine 65 kilometre uzaklıkta olan Taraklı, etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulmuş. Kente hâkim Hisar Tepesi’ndeki iki su sarnıcı MÖ 2000-1000 yılları arasına tarihleniyor. Taraklı, Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri ve tarihi evleri, çarsısı, çeşme ve hamamlarıyla Osmanlı şehir dokusunun ve sivil mimarisinin çok iyi korunduğu yerlerden. 

Şavşat – Artvin 

savsat

Artvin il merkezinin 71 kilometre doğusunda bulunan Şavşat, yüksekliği 3 bin metreyi aşan dağ sıralarıyla çevrili, dar ve derin vadilerin arasında eşsiz bir coğrafyada yer alır. Gürcüce “Kara Orman” anlamında gelen Şavşat, kara değilse de yeşil ormanlarla kaplı bir ilçe. 4 tarafı dağlarla çevrili olan Şavşat oldukça eğimli bir arazi üzerine kurulu, çevresinde ise irili ufaklı bir çok nehir ve küçük göller bulunuyor.

Ye­ni­pa­zar – Aydın

yenipazar

Aydın il merkezinin 41 kilometre güneydoğusunda bulunan Yenipazar, Büyük Menderes Havzası’nın ortasında yer alır. Kentin bir kısmı Madran Baba Dağları’nın ormanlarla kaplı yamaçlarında, bir kısmı da ovalık düz alanda. Yenipazar’ın başlangıçta çevresi için bir pazar yeri konumunda olmasından dolayı bu ismi aldığı söylenir.

Perşembe – Ordu

Ordu Perşembe Yason Burnu 696x398 1
Yason Burnu

Ordu il merkezine 13 kilometre uzaklıktaki ilçe, Kordontepe denilen dik bir tepenin eteğine kurulu. Tarihi İÖ 8. yüzyıla kadar uzanan, daha önce Vona adıyla anılan kentin ismi 1945’te Perşembe olarak değiştirildi. Yemyeşil tepelerin denize dik olarak indiği coğrafyada iki büyük kara parçası denize doğru uzanır. Bunlardan biri kuzeydeki Yason Burnu, diğeri ise Çam Burnu’dur. Bisiklet ve yürüyüş parkurları ilçenin doğasını keşfetmenizi sağlıyor, tertemiz plajlar ise ilçenin bir diğer cazibesi.

Vize – Kırklareli

vize

Kırklareli’nin Vize ilçesi ormanları, şelaleleri, gölleri, Karadeniz sahiliyle tam bir cennet. Burası, İstanbul’a 138 kilometre uzaklıkta, Yıldız (Istranca) Dağları’nın alüvyonlarıyla zenginleşmiş, derelerle beslenen sulak bir ovada yer alır. Bu bereketli ova, İÖ 4000 yılında buraya yerleşen Trakyalı Astailerden bu yana başta Persler, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar olmak üzere çeşitli uygarlıklara kucak açmış durumda. Kızılağaç köyü yakınındaki Cehennem Şelaleleri; Kıyıköy’ün Karadeniz kıyısındaki bakir koyları; başta Yenesu Mağarası olmak üzere karstik oluşumların gözlendiği mağaralar; meşe, kayın, gürgen ormanları; hepsi Vize ilçesinin coğrafi güzelliklerinin bir parçasıdır.

Yalvaç – Isparta

Yalvac Isparta

Yalvaç, Sultan Dağları’nın eteklerinde, Hoyran Gölü kıyısında kurulmuş 1096 metre yükseklikte bir yerleşim. Topraklarında geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan Yalvaç’ın doğal zenginlikleri arasında kıyısına kurulduğu Hoyran Gölü, Gemen Korusu, Gazniri Bölgesi, Düzkır Orman Alanı, Akar Donar Mağarası, Ayı İni Mağarası ve Değirmen Önü Mağarası sayılabilir.

Seferihisar – İzmir

seferihisar

Tür­ki­ye­’nin ilk ya­vaş şeh­ri, hu­zu­run ve sa­kin­li­ğin ilk ad­re­si olan Se­fe­ri­hi­sar; M.Ö. 2000 yı­lın­dan be­ri ya­şa­yan bü­yük bir ta­rih as­lın­da. 12 İon ken­tin­den bi­ri olan Seferihisar es­ki­ler­de bir ba­lık­çı kö­yüydü. Şim­di­ler­de sa­kin ya­şam tar­zıy­la ve or­ga­nik ürün­le­riyle po­pü­la­ri­te­sini artırıyor.

Halfeti – Şanlıurfa

halfeti

Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Halfeti, Fırat Nehri kıyısında sarp kayalıkların eteğine kurulmuş. Halfeti’nin mimari dokusunu kesme taştan, iki katlı ve bahçeli, yüzünü Fırat’a dönmüş evler oluşturur. Ancak Halfeti’nin yapılarının bir kısmı Birecik Baraj Gölü’nün suları altında kaldı.

Uzundere- Erzurum

uzundere

Erzurum’un ‘sakin kent’ unvanı verilen Uzundere ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Uzundere, Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün yanı sıra tarihi kiliseleri, köprüleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarıyla dikkati çekiyor.

Göynük – Bolu

Goynuk Konaklari

Göynük, Bolu ilinin güneybatı kısmında yer alan yedi mahalle ve altmış altı köy barındıran bir ilçesidir. 20. yüzyıl başlarına ait eski Türk evleri bakımından zengin olan ilçe, sahip olduğu 137 adet tarihî konut, 21 cami, türbe, çeşme, hamam, kule ve hazire olmak üzere toplam 158 adet sivil mimari eser sebebiyle “Kentsel SİT Alanı” ilan edilmiştir. 

Gerze – Sinop

gerze

Kuzeyinde Karadeniz güneyinde Boyabat ve Durağan, doğusunda Dikmen batısında Sinop ile çevrili ilçenin yüzölçümü 594 km²’dir. İl merkezine 39 km. uzaklıktadır. Gerze’nin etrafında yükseklikleri 900 metreyi bulan Elma ve Köse Dağlarının yanı sıra Dede Dağı ve Hasan Dağı bulunmaktadır. Köyler, orman içi, orman kenarı, kıyılık ve ovalık olmak üzere üç yerleşim bölgesinde yer almaktadır.

Eğirdir – Isparta

egiridir

Güller Diyarı Isparta’nın en güzel ilçelerinden Eğirdir, 2017 yılında sakin şehir seçildi. Burada Türkiye’nin 4. büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü bulunuyor. Eğirdir gölleri maalesef son 15-20 yıl içinde sularının yüzde 50’sinden fazlasını kaybetti ve Eğirdir Gölü kuruma periyoduna girdi.

Mudurnu – Bolu

1saatkulsi

Mudurnu, 2018 yılında Bolu’nun ikinci ve Türkiye’nin 15. sakin şehri oldu. Bu unvanı almadan önce tavuk üretimiyle akıllara gelen Mudurnu, sakin şehir olduktan sonra doğal güzelliklerinin zenginliğiyle ön plana çıkmaya başladı. Mudurnu, Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu iline bağlı ancak iklim yapısı itibarı ile iç Anadolu özellikleri gösteren şirin bir ilçedir. Yazlar serin, kışlar beyaz, baharlar bin bir renkli ve toprak kokuludur. İlk yerleşimlerin MÖ. 5000 yıllarında Hititler tarafından yapıldığı bilinmekle birlikte kentin arkeoloji parkında bulunan kalıntılara dayanarak Britinya, Frigya, Roma ve Bizans döneminde de önemli bir ticari geçiş noktası olduğu bilinmektedir.

Köyceğiz – Muğla

koycegiz

Köyceğiz İlçesi, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleştiği yerde, Muğla – Fethiye Karayolu’nun 60. km.’sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik ilçedir. Muğla’nın Köyceğiz ilçesi, sakin şehirler arasına 2019 yılında girdi. Köyceğiz gölü, tektonik bir çukurun içine su birikmesiyle ve Dalaman çayının etkisiyle alüvyonlarla oluşmuş bir göldür. Kaunos Antik Kenti buraya gidildiğinde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Ahlat – Bitlis

ahlat

Bitlis’in ilçesi olan Ahlat, 2019 yılında Türkiye’nin 17. sakin şehri oldu. Van Gölü’ne kıyısı olan Ahlat’ta Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden eserler tarihe ışık tutuyor. 8 bin 200 adet mezar taşından meydana gelen Selçuklu Mezarlığı, Ahlat’ı adeta bir açık hava müzesine çeviriyor. Bu mezarlık, dünya üzerindeki en büyük Türk İslam mezarlığı olduğu için de büyük bir önem taşıyor. Mezarlığın hemen yanındaki Ahlat Müzesi de birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. 

Güdül – Ankara

gudul

Ankara’nın Güdül ilçesi Türkiye’nin 18. Cittaslow kenti olarak “sakin şehir” ağına dahil edildi. Başkent Ankara’nın en küçük ilçelerinden biri olan Güdül, Ankara’nın kuzey batısında yer alır. Burası doğası, mimarisi, kültürü ve tarihi ile sakinliğin ve huzurun cazibe merkezi olabilecek şirin bir kenttir. İnönü Mağaraları, Sorgun Göleti ve Kirmir Vadisi gezmeye görmeye değer yerlerdendir.

Keşfetmeniz dileğimizle…

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu