
Türkiye’nin birbirinden güzel dağları içinde Torosların yeri bir başka. Alp Dağları’nın Türkiye’de güney kanadını oluşturan Toros Dağları, güney batıda Reşadiye’den başlayıp Anadolu’nun güney kıyılarına paralel olarak uzandıktan sonra, doğuda İran’ın Zagros Dağları’na bağlanıyor.
Bir tatil vakti, yönünüzü denizden dağlara çevirmeye karar verirseniz önerimiz Orta Toroslar’daki Bolkar Dağları’nı görmeniz.
Batıda Taşeli platosu ile sınırlanan Bolkar Dağları, üç bin metreyi aşan birçok zirveler yapıp alçalarak, doğuda Ecemiş Koridoru adıyla bilinen kanyona kadar uzanır. Akdeniz ile İç Anadolu arasında bulunduğundan dağın güney ve kuzey bölgelerinde farklı iklim özellikleri görülür. Bu özellik, Bolkarların çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasının başlıca nedeni.

Torosların tüm özelliklerini taşıyan Bolkar Dağları’nda yaşam, ilkbaharda karların erimesiyle başlar. Isınan havayla birlikte binbir çiçek sarar dağı; kar suyu içmiş otlar yeşerir, boy atar. İşte, bu dönemde civar köyler, çobanlar tutarak küçükbaş hayvanlarını taze ot yemesi için dağlara gönderir. Yolculuk günlerce sürer. Derin vadiler, dereler, sarp kayalar aşılır. Yaylada, pınarlar ve buzul göllerinin kenarında son bulur yolculuk.
Geçmiş yıllarda Bolkarlar, göçerlerin binlerce hayvanla, aylarca kıl çadırlarda konaklayarak yaşadıkları dağlardı. Göçerlerin gerçek yurduydu dağlar. Öyle ki, birçok eski yörük mezarını görmek halen mümkün buralarda.
Bolkar yaylalarının en ünlülerinden Meydan, bugün de dağcıların bilinen kamp noktası. Meydan’dayken çevreyi iyi gözlemlerseniz sözünü ettiğimiz mezarları görebilirsiniz.
Bolkar Dağları’nın üzerinde üç bin metreyi aşan birçok zirve bulunuyor. Bunlardan Medetsiz, 3524 metre ile aralarında en yüksek olanı. Medetsiz’e çıkmak için ilk önce Maden Köyü veya Meydan Yaylası’na ulaşmak gerekiyor.

Meydan, Bolkar Dağları’nı tam anlamıyla görmek isteyenler için çok iyi bir kamp noktası. Meydan’a yaklaşık kırk beş dakika uzaklıkta, güney batıda bulunan Karagöl (2.650 metre), olağanüstü güzellikte bir buzul gölü. Batı yönünde on beş dakika kadar yürüyünce, diğer bir buzul gölü olan Çinili’ye rastlanır.
Sarp kayalıkların içinde lacivert suyu ile ürkütücü, ama bir o kadar da çekicidir Çinili. Vadi boyunca yaklaşık iki saatlik yürüyüşle Karagedik’e ulaşıp Karatepe’ye (3.266 metre) vardığınızda, Bolkar Dağları’nın unutulmaz panoramalarından biri karşınıza çıkar.
Bolkar Dağları çiçekleri, buzul gölleri, yüksek zirveleri ve kırsal yaşama yaptığı ev sahipliği ile Türkiye’nin en güzel sıradağlarından.
Keşfetmeniz dileğimizle…
YolveMacera