Terracotta Ordusu: 2200 Yıllık Yenilmez Toprak Askerler

1974’te dünyadaki en önemli arkeolojik keşif, Çin’in Xi’an kentinde 8000’den fazla yaşam toprak savaşçının ortaya çıkarılmasıyla gerçekleşti. Günümüzde bu antik savaşçıları Terracotta ordusu yani toprak askerler olarak tanıyoruz.

MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974’te bir grup çiftçi tarafından bulundu. Köylüler buldukları toprak askerleri gördüklerinde şaşkınlıktan donakaldılar. Ancak asıl sürpriz, bölgede arkeolojik araştırmaların başlamasıyla yaşandı.

Qin Shi Huang, Qin Hanedanlığının ilk imparatoruydu. 12 yaşında kral oldu ve MÖ 2. yüzyılda yaşadı. Tarihi kayıtlara göre, bir milyon profesyonel askerden oluşan bir ordu kurdurdu ve Çin Seddi’nin inşasını başlatan da oydu. İmparator neredeyse hemen görkemli mozolesini de planlamaya başladı.

Kendisi öbür dünyaya hayranlık duyuyor ama ölümden kaçınmanın yollarını da arıyordu. MÖ 210’da imparatorun ölümüne yol açan şeyin de bu ölümsüzlük arayışı olduğu sanılıyor. Kendisinin civa zehirlenmesi sonucunda öldüğü düşünülüyor. Ancak bu civayı nasıl tükettiği bilinmiyor.

Terracotta Ordusu
Çin’in Xi’an şehrinde, farklı rütbelerde binlerce askerden oluşan Terracotta Ordusu, taşlaşmış bir biçimde krallarının uyanmasını bekler. Pişmiş topraktan yapılan Terracotta Ordusu şüphesiz dünyanın en ilginç tarihi eserlerinden biri.

Terracotta Ordusu Nedir?

Terracotta Ordusu Shi Huangdi’nin Shaanxi Eyaleti yakınlarında bulunan büyük mozolesi etrafına yerleştirilmiş binlerce gerçek boyutlu kil asker, at ve araba modellerini ifade eder. Boyları 183-195 cm arasında değişen, her birinin yüz ifadesi farklı 8000 heykel asker yavaş yavaş yeniden gün ışığına çıktı. Kazı alanında çoğu hala toprak altındaki askerlerin yanı sıra, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor.

Binlerce askerden her birinin yüzü farklı ifadelerdedir ve saçlarını toplama şekillerinden farklı rütbelerde oldukları bile anlaşılabilir. Askerlerin tüm canlılıklarını yansıtan heykellerin her birinin giysileri, yüzleri için ayrı kalıplar üretilmiş, her biri ayrı boyanmıştır.

Toprak Askerler’in heykelleri tamamen silahlarla donatılmış bir çukurdadır. Mezarın içinde o kadar sık şekilde dururlar ki etraflarında manevra yapacak alan yoktur.

Heykellerin tümü o kadar gerçekçidir ki; adeta atları, arabaları, hayvanlarıyla tüm bir ordunun, bir anda heykele dönüştüğü sanılabilir. Savaşçıların detayları o kadar karmaşık ve bireyselleştirilmiş ki, bunların imparatorun ordusunda görev yapan gerçek askerlere dayandığı varsayılıyor

Çin’deki tüm beylikleri yenip Savaşan Beylikler dönemine son veren Çin Şi Huang, Qin Hanedanı’ın kurarak kendini imparator ilan etti. Çin Şi Huang sadece 11 yıl hüküm sürdü ve bu yüzden anıt mezarın inşasının ölümünden çok önce başladığı düşünülüyor. Tüm yapı 700.000 işçi tarafından 40 yılda inşa edildi.

Terracotta Ordusu Neden Yapılmıştı?

Terracotta Ordusunun yapımının imparatorun ölüm korkusu ve ölümsüzlük düşüyle ilgili olduğu düşünülür. Çin’de Qin Hanedanlığı döneminden önce bir hükümdar ölünce hizmetkarları, savaş malzemeleri, askerleri, özel eşyaları ve hatta eşleri ile birlikte gömülürdü.

Bir rivayete göre Çin Şi Huang öldüğünde kendisi için askerlerinin ve hizmetkarlarının da öldürülmesini istemedi. Sonrasında da kendisine diğer dünyada eşlik etmek üzere toprak ve bronzdan askerler, savaş arabaları, hizmetkarlar ve daha ne ihtiyacı var ise yapılmasını emretti. İmparatorun burada heykeli yapılan insanları yalnız kalmamak için öldürttüğü de, bu muhteşem tarihi eserle ilgili söylentilerden biridir.

Terracotta Ordusu

On yıllardır arkeologlar, eski zanaatkarların nispeten kısa bir süre içinde binlerce bireyselleştirilmiş savaşçı yapmak için kullandıkları teknikler üzerinde kafa yoruyorlar. Bazıları her savaşçıyı tek bir zanaatkarın ürettiğinden şüpheleniyor; diğerleri ise, önceden belirlenmiş kulakların, burunların, ağızların vb. benzersiz bir karışımının kafalara eklenmesiyle kişiselleştirilmiş yüzlerin elde edildiğini savunuyor.

Terracotta Ordusu

Toprak Askerler’in yer aldığı bölgede ilk kez kazı yapan Çinli arkeologların 1970’lerde ve 1980’lerde oluşturduğu ayrıntılı kayıtlara dayanarak bugün her bir eser ve savaşçı dijital bir harita üzerinde konumlandırılmıştır. Sonuç olarak aydınlatıcı bir resim ortaya çıkmıştır. 1987’de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınan Terracotta Ordusu’nun bir çok konuda gizemi hala devam ediyor.

Terracotta Ordusu bir yerde de ona baktığınızda “vay be, imparator ne kadar güçlüydü” demeniz amacıyla yapılmıştır. Ancak burada asıl şaşılması gereken belki de bu askerlerin yapımını mümkün kılan yüz binlerce isimsiz işçi ve zanaatkar olmalıdır..



Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?