Sizi Öldürebilecek 10 Hayatta Kalma Miti

Doğanın zorlu koşullarında hayatta kalmak basit bir mesele değildir ve çoğu ders televizyondan öğrenilemez. Aslında, yıllar içinde kulaktan dolma öğrendiğimiz “hayatta kalma tavsiyelerinin” çoğu yanlış, hatta tehlikelidir. Dışarıda kısa bir gezinti felakete dönüşürse, güvenmek istemeyeceğiniz bazı efsaneler.

1- Ağaçların Yosunla Kaplı Tarafı Kuzeyi Gösterir.

GERÇEK: Yosunlar ağacın her yerini kaplayabilir. Bu tamamen çevre ve iklimsel koşullara bağlıdır. Yosunlar, ağaçların kuzeye bakan tarafında daha fazla yayılabilir ama örneğin ağacın güneye bakan kısmı büyüyüp yayılması için uygun bir ortam sunuyorsa buna da hayır demezler. Bu bilgiyi bilmemek doğada yolunuzu kaybetmenize neden olabilir.

2-Hava Soğuksa Bulabildiğiniz En Yüksek Yere Yerleşin.

GERÇEK: Hava soğuksa mümkün olduğunca alçak bir yer bulun. Rakım yükseldikçe her şey zorlaşır; soğuk, rüzgâr, susuzluk gibi faktörlerin tümü daha güçlü hissedilir. Hayatta kalmayı bırakalım, yüksek rakımda hareket etmek bile zordur. En iyisi deniz seviyesine yakın bir yer bulmaktır.

3- Yanınızda Alkollü Bir İçecek Varsa Isınmak İçin İçebilirsiniz.

GERÇEK: Kaybınız kazancınızdan çok olur. Alkollü içecekler damarları genleştirip fazladan kan akışı sağlar, kan dolaşım düzenini bozar. Bu esnada geçici bir ısınma etkisi yaratır. Ama soğuk bir yerdeyseniz bedeninizden yayılan ısı hızla etrafa saçılacağı için sonunda daha fazla üşümeye başlarsınız. Çünkü ciltteki kılcal damarları da genleştirir ve bu durum alkolün etkisi geçtiği anda soğuğu daha çok hissetmenize sebep olur.

4- Pamuklu Giysiler Soğuk Hava İçin İdealdir.

GERÇEK: Soğukta pamuklu giysilerle yaşayamazsınız. Donmak istemiyorsanız üst üste birkaç kat giyinmelisiniz. Soğuk havada kampa yada yürüyüşe gidecekseniz pamuklu tişörtünüzü en alta giyin ama yanınızda mutlaka yedeği de olsun. Daha sonra büyük ihtimalle çıkaracak ya da ihtiyaç oldukça üstüne birkaç kalın giysi geçireceksiniz. Pamuklu kumaş, yüksek nem çekme özelliğine sahip olduğundan evde ya da sıcak iklimde giymek için idealdir. Esnek, dayanıklı ve doğal olduğu için de tercih edilir. Teri emdiğinden vücudunuzun serinlemesini sağlar. Bu yüzden ısınmaya ihtiyaç duyduğunuz bir ortamda pamuklu giymek iyi bir fikir değildir.

5- Donmaya Başladıysanız, Hipotermi Aşamasına Varmadan Önce Cildinizi Ellerinizle Ovarak Isıtın.

GERÇEK: Donma aşamasındaysanız uzuvlarınızda soğuk ısırığı oluşur. Bu durumdayken cildinizi ovarsanız daha fazla hasar verirsiniz. Soğuk ısırığı dediğimiz şey, en basit tanımıyla; cildinize işlemiş olan buz kristalleri yüzünden yaşanıyor. Buz halinde kaldıkları sürece cilde hiç dokunmamakta fayda var. Dokunursanız doku hasarı büyür ve çevrelerindeki diğer hücrelere de zarar vermeye başlarlar. Titremeye başladığınızda durduramıyorsanız önce oturduğunuz zemini izole edin. Bunu yapamıyorsanız hemen ayağa kalkın. Ateş yakamayacak durumdaysanız kendinizi kuru yapraklar, dallar ve otlarla sarmalayın. Rüzgârdan korunun, giysileriniz ıslanmışsa hepsinden kurtulun. Bir şekilde ısınmanız ya da mevcut vücut ısınızı muhafaza etmeniz gerek.

6- Vücudunuza Saplanan Bir Nesneyi Hemen Çıkarmalısınız.

GERÇEK: Batma değil de saplanma söz konusuysa çekip çıkarmak daha fazla kan kaybetmenize yol açar. Saplanan nesne bir çividen daha büyükse, derin bir saplanma durumunda onu çıkardığınız anda hızlıca kan kaybetmeye başlarsınız. Saplanan nesnenin kıpırdamasına izin vermeyecek şekilde yaranın etrafını sıkıca sarın. Profesyonel yardım alana dek bu şekilde kalmanız daha mantıklı.

7-Kanamayı Durdurmak İçin Turnike Yapın.

GERÇEK: Turnike yanlış uygulandığında çok tehlikeli olabilir. Turnike, kanama diğer yöntemlerin hiçbiriyle durdurulamazsa uygulanır. Bunda amaç kanayan atardamarı kemik ve deri arasında sıkıştırıp, yaranın olduğu yere doğru akan kanı engellemektir. Belirli aralıklarla gevşetilmezse kangrene yol açar. Turnikeden sonra kısa süre içinde profesyonel yardım alınmayacaksa hiç uygulanmamasında fayda var. Ancak ölüm-kalım noktasına erişildiyse son çare olarak denenmeli.

8-Yılan Tarafından Isırılırsanız Zehri Emip Tükürmeniz
Gerek.


GERÇEK: Yılan zehirli olmayabilir. Zehirliyse venomu kana öyle çabuk karışır ki onu emerek kurtulmanız söz konusu bile olamaz. Yılan ısırığında ağzınızı bu bölgeye değdirirseniz yaranın üstüne bolca yeni bakteri eklemiş olursunuz. Venomun ağzınıza bulaşması ihtimalini de atlamayın. Ağzınızdan boğazınıza ve yemek borunuza inmesi de çok uzun sürmez. Yapabileceğiniz tek şey var; kalp atış hızınızı mümkün olduğunca düşürün ve ısırılan bölgeyi kalbinizden aşağıdaki bir seviyede tutun ve hızlıca sağlık hizmetine erişmeye çalışın.

9- Boz Ayıyla Karşılaşacak Olursanız Ölü Taklidi Yapın.

GERÇEK: Bir ayıyı bu şekilde kandırmak çok zor. Eğer bir dağ başında bir ayı görürseniz, genel tavsiye yavaşça geri çekilmeniz yönündedir. Eğer ki ayı bahçenizde ya da kamp bölgenizde ise, kendinizi daha büyük ve yüksek sesli yapmaya çalışın, bu durumun ayıyı korkutması muhtemeldir. Fakat, fiili bir saldırı durumunda, karşı atak stratejiniz ayıya göre ve saldırının tipine göre olmalıdır. Eğer saldıran bir siyah ayı ise asla ölü taklidi yapmayın, onunla savaşmaya çalışın.

10- Önce Yiyecek Bulmanız Gerek.

GERÇEK: Açlıktan önce acilen ilgilenmeniz gereken başka konular var. Zira yiyecek hiçbir şey bulamasanız bile birkaç hafta boyunca hayatta kalabilirsiniz. Genetik yapınız ve vücut kütlenize bağlı olarak süresi artabilir ya da azalabilir ama sıvı kaybına uğramadığınız takdirde hiçbir şey yemeden bile 3-6 hafta boyunca hayatta kalma ihtimaliniz var.

Okuma Önerisi: Vahşi Doğada İçme Suyu Nasıl Bulunur?

İleri Okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu