Resim Gibi Bir Köy: Uçmakdere

Uçmag – Uçmak kelimesi Türk ve Altay mitolojisinde anlamı cennet kelimesine karşılık gelir. Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı olan Uçmakdere köyü cennet köy olarak çevrilebilir dilimize. Köyün sırtını dayadığı Ganos Dağı (Işıklar Dağı )950 m. yüksekliği ile Trakya’nın ikinci büyük yükseltisi. Köy Ganos dağından doğan bir dere yatağı üzerine kurulmuş durumda.

Uçmakdere

Uçmakdere’ye 500 yıllık bir anıt çınar ağacının altından geçerek giriliyor. Köy bir yağlı boya tablo güzelliğinde 100 yıllık ahşap evlerle dolu. Ve doku üzerinden geçen yıllara rağmen bozulmamış, direnmiş. Uçmakdereliler uzun yıllar ipek böcekçiliği yapmışlar. Ama 1989 yılında süne zararlısıyla mücadelede kullanılan ilaç, hava akımı nedeniyle ipek böceklerini de öldürünce köyde ipekböcekçiliği yapan kalmamış. Ve yıllara direnen evler de birer birer boşalmaya başlamış, kente göç nedeniyle.

Uçmakdere sahilindeki anıt çınar ağaçları şemsiye gibi denize sarkmış durumda. Sahilde pansiyon, restoran, büfeler ve çadır kurulabilecek bir de kamp alanı var. Tekel’in Güzel Marmara Şarap Fabrikası da burada. Köy halkı “övünmek gibi olmasın ama Altınoluk’tan sonra bizim havamız gelir, hiç kirlilik yoktur, insan burada hava ve suyla bile yaşar” diyor.

Uçmakdere

Kalıntılara bakılırsa, köyün tarihi epey eskilere dayanıyor. Üzerinde çift başlı kartal kabartması ve 1865 tarihi bulunan lahit taşına benzer bir mermer parçası, zamanında şaraphane olarak kullanılan bir binanın bahçesinde içki imalinde kullanılan sarnıç, tuğla ve ahşap yapımı Rum evlerinde Grek alfabesiyle kazınmış yazılar; köy girişindeki çeşmede bir yazıt, kahvenin karşısındaki bakkalın damını tutan sac kaplı iri konsollar, üzerinde yaprak motifleri bulunan ahşap tavan göbeği tarihi bir atmosferin keyfini yaşatıyor.

Uçmakdere

Köyün Rumca’daki adı “Avdimio”dur. “Hoş yer” anlamına gelmektedir. Rumlar Avdimio adını kullanırken, yörede yaşayan Türk Yörükleri Uçmakdere’ye “Avdin” demişler. Rumlar zamanında önemli bir şarap üretim merkezi olarak faaliyet göstermiş buralar. Köyde kilise, ayazma (kutsal çeşme), Maşatlık (Rum mezarlığı)ve ahşap köprüler olduğu, her sokakta kandiller yandığı, 3 yol ağızlarında ise “Talika”ların birbirlerini görebilecekleri dev aynaların olduğu, her evin altında tonlarca şarap alabilen mahzenlerin olduğu anlatılmaktadır hala.

Koyu mavi denizi ve yemyeşil dağları ile Uçmakdere Köyü günümüzde doğaseverler ve yamaç paraşütü sporuna gönül verenlerin adresi olmuş durumda. Uçmakdere semalarında süzülmek için 625 metre yükseklikteki Nişantepe’ye çıkmak gerekiyor. Burada dört atlayış noktası bulunmakta olup, zirveden atladığınızda Ayvasıl Koyu’na iniş yapıyorsunuz. Mavi ile yeşili; tarih ve kültürel doku ile birleştiren bu coğrafya bünyesinde keşfedilmeyi bekleyen bir çok güzelliği barındırmakta hala…

Kaynak: http://www.devrimgazetesi.com.tr/resim-gibi-bir-koy-ucmakdere/

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu