Kafkasya’ya Açılan Kapımız: Posof

Posof, Türkiyenin kuzeydoğu köşesinde yer alan, Ardahan İline bağlı bir ilçe. Güneyinde Damal, batısında Şavşat ilçeleri bulunmakta. Burası, kuzey ve kuzeybatıda Acaristan (Acara), doğuda da Ahıska (Gürcistan) ile sınır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1583 metre, yüzölçümü 606 km. Türkiye geneline göre oldukça yüksekte olan bu yöre bir ölçüde Karadeniz ikliminden etkilenmekte. Böylece çöküntü alanında ve vadi tabanında yer alan küçük tarım alanları iklimin sert etkilerinden korunabilmekte.

İklimin nispeten ılıman olması nedeniyle gür bir bitki örtüsüne sahip. Yağışların da bol olması nedeniyle yılın büyük bölümünde bitki örtüsü yeşilliğini muhafaza edebiliyor. Etrafı yer yer yükseklikleri 3000 metreyi aşan Ulgar, Arsiyan ve Cin Dağları ile çevrili olan ilçe, bu dağlardan çıkan akarsular ve onlarca irili – ufaklı göl ile doğal park görünümünde.

Posof adı Posof Çayından gelmektedir

Kaynağını bu dağlardan alan Posof çayı ilçenin en önemli akarsularından birisi. Batı-doğu istikametinde akmaya devam eden Posof çayı Gürcistan Cumhuriyeti ile sınır çizdikten sonra Gürcistan topraklarına girer. Gürcistan topraklarında Kura nehriyle birleştikten sonra Hazar Denizine dökülür.

Urema Yaylası

Kaynak suları, geniş çayırları ve serin havası nedeniyle yaz mevsiminde Gürcistan’a hemen komşu yaylalar güzellikleri ile göz doldurmaktadır bölgede. Bu yaylalar içerinde Urema ve Başyurt yaylaları ayrı bir önem taşımaktadır.

Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı olan bu topraklar, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, büyük savaşlara tanık olmuş kadim topraklardır. Bugün günümüzde dahi ilçe halkının asli kimliğini oluşturan Kıpçak Türkleri bölge tarihinde önemli rol oynamıştır.

Posof kültür, edebiyat ve folklor anlamında zengin ilçelerimizden. Tarihin seyri içerisinde Orta Asya ve Kafkasya’dan Anadoluya göç edenlerin uğrak yeri olduğu gibi, burada yaşamış ve kök salmış medeniyetlerden izleri bünyesinde barındırmakta.

Ayrıca Posof’ta okur – yazarlık oranı yüzde yüze yakın. Üniversite bitirme oranının en yüksek olduğu ilçelerden birisi aynı zamanda. Türkgözü Gümrük Kapısı bu ilçede yer alır. Adını Gürcistan’a sınır teşkil eden Türkgözü köyünden alan bu kapı 1995 yılında açılmıştır. Günümüzde adı giderek duyulan bir doğa güzelliğimiz olan Çıldır Gölü ve civarına gittiğinizde, yolunuzu biraz uzatıp bu toprakları da görmenizi öneririz.

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?