İstanbul’un Bilmeniz Gereken Su Kemerleri

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, eşine az rastlanır zenginlikte bir tarihi birikime ve kültürel çeşitliliğe sahiptir. Hemen her köşesi bir İstanbullu için bile keşfedilmeyi bekleyen anıt ve yapılarla doludur. Bunların içinde belki en az bilineni ama İstanbul’un güzelliğine güzellik katan su kemerleridir.

Bozdoğan (Valens) Kemeri

istanbulun su kemerleri

Aslında hepimizin hemen her gün gördüğü ama çoğumuzun ismini bile bilmediği Aksaray’dan Unkapanı’na giden yol üzerinde bütün ihtişamı ile uzanan Bozdoğan Kemeri, sadece İstanbul’un değil, Orta Çağ’dan günümüze yaşayan en eski kemerleri arasındadır.  368-73 yıllarında arasında Roma İmparatoru Valens tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İstanbul’un fethinden sonra da İstanbul’un su sağlamak için kullanılan kemer, II. Beyazıd, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Mustafa dönemlerinde onarılmıştır. Yapıldığı dönemde 1 km’den uzun olduğu düşünülen kemerin sadece Atatürk Bulvarı üzerindeki bölümü günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Mağlova Kemeri (Muallakkemer)

istanbulun su kemerleri1

Mimar Sinan’ın 1554-1562 yılları arasında Alibeyköy deresi üzerine yaptığı Mağlova Kemeri dünya su mimarisinin en önemli eseridir. Kemer sadece Mimar Sinan’ın değil İstanbul’un su yapıları içinde en estetik ve anıtsal olanı olarak kabul edilir. İki katlı, 36 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğundadır. Yapıldığı ilk yıl, selde yıkıldıktan sonra kemerin onarımı 1564 yılında tamamlanmıştır. O tarihten bu yana Mağlova Kemeri zarar görmediği gibi su taşıma görevini de sürdürmektedir.

Güzelce Kemeri

istanbulun su kemerleri2


Cebeciköy Kemeri olarak da bilinen kemer Mimar Sinan’ın eserlerinden biridir. Yapımında kesme taş kullanılan kemer, dere yatağından 29,5 m yüksekliğinde ve 155 m boyundadır. İlk katında sekiz, ikinci katında ise on bir göz vardır. Alibeyköy Barajı’nın su toplama havzası içinde bulunan kemer, göz alıcı mimarisiyle hala 16. yüzyıldaki güzelliğini korumaktadır.

Eğri (Kovuk) Kemer

istanbulun su kemerleri3

Mimar Sinan’ın İstanbul’a kazandırdığı kemerlerden biridir. 1554 yılında yapımına başlanan kemer, 1564 yılında tamamlanmış. Yapımı sırasında Bizans dönemi altyapıları kullanılmıştır. Toplam uzunluğu 408 metre olan kemer, Kemerburgaz’da yer alır. Kemer bir noktadan sonra 90 derecelik açıyla kırıldığı için adını Eğri Kemer olarak almıştır. Günümüze çok yıpranarak ulaşmasına rağmen hala ihtişamını koruyan önemli eserlerden biridir.

Uzun Kemer

istanbulun su kemerleri4

Mimar Sinan tarafından 1554-1564 yılları arasında inşa edilen kemer, Göktürk girişinde bulunmaktadır. Roma döneminden kalan temeller üzerine inşa edilen Uzun Kemer’in boyu 710 metre, yüksekliği ise 26 metredir. İki katlı olarak inşa edilmiştir. İstanbul’da ki kemerler içinde bugüne ulaşan en uzun kemerdir.

Kurşunlugerme Su Kemeri

istanbulun su kemerleri 1

Tarihi yüzyıllar öncesine kadar uzanan Kurşunlugerme Su Kemeri, Çatalca’ya bağlı olan Gümüşpınar Köyü yakınlarında bulunmaktadır. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan su kemeri, üç katlı bir yapıya sahip olup, derin bir vadiyi geçmektedir. Yaklaşık 34 metre yüksekliğinde ve 123 metre uzunluğunda bulunan Kurşunlugerme Su Kemeri’nde yapılan incelemelerde, yapının 7. yüzyıl başlarında onarıldığı anlaşılmıştır. Heybetiyle görülmeye değer bir yapı olan Kurşunlugerme Su Kemeri’nin yakınlarında Ballı Germe Su Kemeri de bulunuyor.

Hepsini keşfetmeniz dileğimizle…

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu