Güneşin Son Battığı Nokta: Gökçeada

Türkiye’nin Ege sularındaki iki büyük adasından biri Gökçeada eski adı ile İmroz: Bozcaada’nın sekiz katı genişliğinde ve güneşi batırdığımız son nokta. Marmara Bölgesinde Çanakkale İlçesine bağlı olan bu ada 279 km2 lik yüz ölçümü ile Türkiye’nin en büyük adası. Aynı zamanda Türkiye’nin en batı noktası İnce Burun da bu adada.

Gökçeada’nın size sunacağı çok şey var, yeter ki bunları nerede bulacağınızı bilin…

tepeköy gökçeada

Hala sakinliğini ve sessizliğini koruyan adanın tarihi bundan beş bin yıl öncesine uzanıyor, hatta bazı kaynaklarda daha da gerilere gidiyor. Persler, Atinalılar, Romalılar, Venedikliler ve daha pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış; Saros Körfezinin girişindeki stratejik konumundan dolayı her daim cazip bir yer olmuş.

Tarihi Canlı Tutan Köyler

Eski Bademli, Zeytinli, Dereköy ve Tepeköy adada koruma altına alınmış, çoğunlukla Rumların yaşadığı köyler. Gökçeada’nın köyleri zamanında, korunma amacıyla yüksek tepelere kurulmuş. Bu köylerden Bademli’nin manzarası eşsiz; karşıda Semadirek Adası, aşağıda balıkçı tekneleri ve mendireği ile Kaleköy Limanı. “Adanın balkonu” da denilen bu köy ismini etrafını saran badem ağaçlarından alıyor. Kaleköy ise limandaki konumu ve sıralı evleriyle adanın tepelere kurulu evlerinin yanında bir istisna oluşturuyor. Zeytinli, köyler arasında, mimari dokusu en korunmuş olanı.

Gelelim terk-i diyar eylenmiş Dereköy’e. Bir zamanlar 1950 hanesiyle adanın, hatta Türkiye’nin en büyük ve kalabalık köyüymüş. Bugün ise burada sizi geçmişe götürecek bir yürüyüş yapabiliyorsunuz ancak.

gökçeada deniz

Adından da anlaşılacağı üzere adanın en yükseklerine kurulu Tepeköy ise, her yıl 15 Ağustos’ta kutlanan Meryem Ana Yortusu ile en kalabalık gününü yaşıyor. Meydanda kazanlarda yemekler pişiriliyor, dans ediliyor ve gün doğana kadar eğlence devam ediyor. Köyün yakınında. “Çınaraltı” diye anılan alandaki 600 yıllık çınar ağacının ise anlatacağı çok hikâyesi var.

Mavi Yeşil Plajlar

Bir yanında çam, sedir, gürgen ağaçlan, diğer yanında Ege’nin masmavi sularının dalgalandığı plajlar…Adanın güneyinde yer alan Aydıncık – Kefaloz kıyısına “Kuzey Ege’nin Palara’sı” deniyor.

Burada iki ayrı plaj var. Biri sert rüzgârların dev dalgalar oluşturduğu ve kitesurf yapanların adresi olan Kefaloz Plajı, diğeri ise Aydıncık Burnu’nun kanatları altında kalan ve yüzmek İçin müthiş bir deniz sunan Aydıncık Plajı. Buraya kadar gelmişken, plajın arkasında kalan Tuz Gölü’nde şifalı çamur banyosu da yapabilirsiniz.

“Yok, ben en batıda denize gireceğim” diyorsanız, sizi Uğurlu Plajı’na davet edelim. Burası da bir hayli geniş ve uzun bir plaj. Plajın sonunda küçük bir tepecik göreceksiniz, kısa bir tırmanış ve yürüyüşle İnce Burun’un bulunduğu Gizli Liman’a ulaşabilir, ülkenin en batısında yüzme keyfini çıkarabilirsiniz.

Bir adada olmanın en güzel yanlarından biri rüzgâr ne kadar sert eserse essin, sakin bir koy bulabilecek olmanızdır. Tek yapmanız gereken rüzgârın hangi yönden estiğini belirlemek ve ona göre bir yer seçmek. Kaleköy’ün bitişiğindeki Yıldız Koyu, kuzeybatıda bulunan Marmaros Plajı ve Laz Koyu da bulunduğunuz konuma göre tercih edilebilecek plajlardan.

Bu arada son bir not; Dünyanın ilk ve tek “Cittaslow adası ” ünvanını taşıyan Gökçeada, 2011 yılında Cittaslow uluslar arası ağına dahil olmuştur.

Gökçeada’nın size sunacağı çok şeyi, anlatacağı çok hikâyesi var. Yalnızca onları nasıl bulacağınızı, nasıl dinleyeceğinizi bilmeniz gerekiyor.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu