Işık Kirliliği Olmadan Gökyüzünü Tüm Çıplaklığı İle Görebilsek

Gökyüzünü ışık kirliliği olmadan tüm çıplaklığıyla görebilmenin nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Thierry Cohen bunu merak eden bir fotoğraf sanatçısı. Paris’te yaşayan fotoğrafçı Thierry Cohen, bu merakını bir adım ileriye taşıdı ve ışık kirliliği nedeniyle insanların gökyüzünün aslında nasıl göründüğünü bile bilmediği ya da unuttuğu kentlerin, tümüyle karanlıkta nasıl gökyüzüyle bütünleştiklerini gösteren bir çalışma hazırladı.

samanyolu
Işık kirliliğinin ilk araştırmacıları, bu kirliliğinin astronotları ilgilendirdiğini düşünürken son on beş yıl içerisinde ışık
kirliliğinin çevreye olan temel zararları fark edilmiştir. Bugün şehirde yaşayan insanlar geceleri gökyüzündeki yıldızların çoğunu
görememektedir. Bunun nedeni gökyüzüne yayılan ışığın miktarının artmasıdır. Ancak kentlerden yeterince uzaklaşıldığında Saman
yolunu ve yıldızları görebilmek olası hale gelmektedir.

Özellikle, metropol olarak isimlendirilen büyük kentlerde, gökdelenlerin, göz alıcı reklam tabelalarının, kent aydınlatmalarının ve diğer tüm ışıkların, gökyüzünü ve yıldızları görmemizi engellediğini düşünen fotoğrafçı Thierry Cohen, bu çalışması için ilk olarak bazı kentleri belirledi.

Londra, Şikago, Paris, Sao Paulo, New York, Şangay, Los Angeles, Tokyo, San Francisco, Rio de Janerio, Hong Kong yerleşimlerini seçerek işe koyulan Cohen, ilk olarak bu yerleşimlerdeki çeşitli noktalardan kent siluetleri fotoğrafları çekti.

Ardından, her bir yerleşimle aynı enlemde bulunan ancak ışık kirliliği olmayan bölgelerden de gökyüzü fotoğrafları çekti. Her bir kentin siluet fotoğrafını, o kentle aynı enlemde bulunan diğer bölgeden çektiği gökyüzü fotoğrafıyla birleştiren sanatçı, bu büyük kentlerin hiç elektrik ve ışık olmaksızın nasıl görüneceğini ortaya koydu.

Bu yöntemle Cohen, Batı Sahra’nın berrak gökyüzünü aynı enlemdeki Şangay’ın kent siluetiyle, Montana’da çektiği ve yıldızların ışıldadığı gökyüzü fotoğraflarını ise aynı enlemdeki Paris’in kent siluetleriyle birleştirdi.

Fotoğrafçı Thierry Cohen’in hazırladığı bu fotoğraflar, Villes éteintes (Darkened Cities) başlığı altında; İtalya’dan Arabistan’a, Moskova’dan Brezilya’ya, Almanya’dan İngiltere’ye pek çok ülkede ve 16 ayrı sergide sanatseverlere sunuldu.

Işık Kirliliği Olmasa Şehirlerimiz Nasıl Gözükürdü?

New York
New York
Paris
Paris
Los Angeles
Los Angeles
Hong Kong
Hong Kong
Rio de Jeneiro
Rio de Jeneiro
San Francisco
San Francisco
Tokyo
Tokyo

Işık Kirliliği Sağlığımızı da Etkiliyor

Işık kirliliği, çevre kirliliklerinin evrensel ve en hızlı büyüyen türlerinden biridir. Bu kirlilik zayıf aydınlatma tasarımının önemli ve önlenebilir bir sonucudur. Bilimsel araştırmalar, ışık kirliliğinin kalıcı etkilerinin insan hayatının ve yabani hayatın sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösterir.

Işık kirliliği konusunda insanları bilinçlendirmek için, kurum ve kuruluşlar kirlilikten korunacak olan alanların tanımlaması için, programlar yapmaya başlamışlardır. Karanlık gökyüzünü korumak gittikçe yaygınlaşan bir harekettir.

Bir araştırmaya göre tahminen Avrupalıların %60’ı ve Amerikalıların %80’i şu an yaşadıkları bölgelerden geceleri Samanyolu Galaksisini göremiyor. Sorun sadece bu kadar da değil. Dünyamızdaki bu daimî yapay ışığın, doğal sirkadiyen ritmimize zarar verdiği kanıtlandı.

İnsan özerindeki en önemli olumsuz etkisi ise melatonin hormonunun ışıklı, aydınlık ortamda salgılanmaması ya da azalmasıdır. Melatonin beyinde 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanan, hücreleri koruyucu etkisi olan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik ritmini ayarlamaktır.Geceleri aydınlık ortamlarda bulunanlarda melatonin salgısı azaldığından yıllar içerisinde hücrelerde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.

ışık kirliliği haritası
Işık kirliliği, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışığın kullanılmasıdır. Bu nedenle günümüzde büyük
kentlerde geceleri yıldızları seçebilmek zorlaşmıştır

Işık kirliliği sorunu günümüzde yalnızca büyük şehirler için geçerli değil. Çünkü ışık kirliliği haritalarına baktığımızda artık kırsal yerleşimlerin de bu kirlilikten nasibini aldığını görüyoruz. Belki de yapmamız gereken ışıkları biraz daha sık kapamak. Merak etmeyin gözleriniz karanlığa er ya da geç alışacaktır.


Bu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz


Detaylar ve daha fazlası için:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu