Dünyanın Aynası Salar de Uyuni Tuz Gölü

Bolivya’nın güneybatısındaki Salar de Uyuni Gölü yani Uyuni Tuz Gölü (‘Salar’ İspanyolca’da ‘tuz’ anlamına gelir) dünyanın en büyük tuz göllerinden birisidir. Adında göl kelimesi geçmesi sizi yanıltmasın, çoğu bölümü hiç su barındırmaz. Dünyanın en büyük tuz düzlüğü, tarih öncesi dönemde var olan bir gölden bize miras kaldı. Günümüzde bu doğa harikası, popüler bir turistik yer halini aldı.

Salar de Uyuni, 10.582 km² bir alanı kaplıyor. Türkiye’deki Tuz Gölü’nün 1500 km² olduğunu düşünürseniz Salar de Uyuni’nin ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Bolivya’nın güneybatısında, 3.653 m yükseklikte bulunuyor. Burası Titikaka Gölü ile beraber Altiplano Platosu’nun doruk noktası olarak kabul ediliyor.

Salar de Uyuni Nasıl Oluştu?

Bu kadar engebeli dağlarda bu düz arazinin nasıl oluştuğuna dair pek çok teori mevcut. Bilim insanları Altiplano’nun bir zamanlar büyük göllerle dolu olduğunu düşünüyor. Teorilerine göre yaklaşık 30.000 ila 42.000 yıl önce, bu geniş göllerden biri olan Minchin Gölü idi. Ancak bu gölün kuruması neticesinde de geriye Salar de Coipasa ve Salar de Uyuni gibi iki tuzlu göl kaldı.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni fotoğrafçıların tercih ettikleri yerlerin başında yer alır. Uçsuz bucaksız alanlar ve yer işaretlerinin göreceli eksikliği, perspektifle 
benzersiz bir şekilde oynamaya elverişlidir. 

Yağmur mevsimi boyunca (genellikle Aralık-Nisan arası) yakındaki göller taştığında, bembeyaz tu tabakasının üzerinde en çok 1-2 santimlik su birikir. Bu ince su tabakası, alanı gökyüzünün çarpıcı bir yansımasına dönüştürür. Burasının dünyanın aynası olarak adlandırılması da bu nedendir. Gölün sonsuza kadar uzanıyormuş izlenimini veren güzelliğine bu yansımadan dolayı çıplak gözle bakmak neredeyse imkansızdır.

Salar de Uyuni
Buz tutmuş gibi görünen gölün üzerinde biriken tuz kabuğunda insanların yanı sıra araçlar da hareket edebilir.

Salar de Uyuni Sadece Bir Turizm Merkezi Değildir

Tuzlu düzlüklerin yüzeyinin altında, sodyum klorür, magnezyum klorür ve lityum klorür ile doymuş tuzlu su bulunur. Hatırlatalım, lityum, elektrik pillerinin önemli bir bileşenidir. Bolivya, dünyanın lityum rezervlerinin yaklaşık yarısını elinde bulundurmaktadır. Burası aynı zamanda ABD Jeolojik Araştırması’na göre 9 milyon tondan fazla lityum veya dünyanın bilinen lityum rezervlerinin yüzde 50 ila 70’ini içeriyor. Salar de Uyuni’nin tuz kapasitesi yaklaşık 10 milyar ton olarak tahmin edilir. Bunun yıllık 25.000 tonu çıkarılarak şehirlere nakledilir.

Kuru iklime, dondurucu gece sıcaklıklarına ve şiddetli çöl güneşine rağmen, Salar de Uyuni, pembe flamingolar ve nadir görülen sinek kuşları da dahil olmak üzere bir çok tür için önemli bir yaşam alanı teşkil eder.

Salar de Uyuni
Bu güzel ve dünya dışı arazi, dizüstü bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve elektrikli arabalara güç sağlamaktan sorumlu olan tuz ve lityum için kazançlı bir çıkarma alanı olarak hizmet ediyor.

Incahuasi (İnka evi), Salar de Uyuni ‘nin en ünlü adasıdır. Ada 12 m ye varan birçok kaktüsle kaplı olup “Kaktüs Adası” olarak da isimlendirilmektedir. Burası Uyuni şehrinden yaklaşık 80 km mesafededir ve burada tuzdan yapılmış bir otel bulunur.

Uyuni, Oruro, Tupiza ve Villazón’a hizmet veren modern, iyi organize edilmiş bir tren istasyonuna sahiptir. Salar de Uyuni’ye buradan tren ile gidebilirsiniz. Ancak bölgeyi ziyaret etmeden önce ne istediğinizi bilmeniz önemlidir. Daha popüler olan kurak mevsimde (Mayıs-Kasım arası), sert zemin, gezginlerin araziyi geçmelerine olanak tanır. Ancak ayna etkisini görmek istiyorsanız, yağışlı mevsimde seyahat etmeniz daha iyi olur. Bu durumda da bir risk vardır. Kimi zaman aşırı yağışlar nedeniyle bölgeye yapılan turlar iptal olmaktadır. Gidebilseniz bile belirli alanları erişmeniz mümkün olmayacaktır.

salar
Salar de Uyuni’nin sonsuz gibi görünen ufku, fotoğrafçıların perspektif ve alan derinliği ile oynamalarına olanak tanır.

Göz Atmak İsterseniz:


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu