Gezegenin Akciğerleri: Dünyadaki En Etkileyici 5 Orman

Dünya yaşamı için vazgeçilmez olan ormanlar dünyanın akciğerleri olarak bilinir. Gelin bu yazıda yer altı sularının oluşmasına yardımcı olan, toprağı tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önleyen, oksijen üreten ve hava kirliliğini önleyen, kısaca pek çok yönüyle yerküremizin can damarları olan beş büyüleyici ormanı tanıyalım…

 Amazon Yağmur Ormanları

yagmur ormanlari

Bu ormanlar Güney Amerika’da yaklaşık 5,6 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Brezilya, Peru, Kolombiya,  Venezuela, Ekvator, Bolivya,  Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur.

Ormanların %60’ı Brezilya, %13’ü Peru sınırları içerisindedir. Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır. Amazon ormanları, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturur.

Burası dünyadaki bilinen tüm bitki ve hayvan türlerinin yüzde 10’una ev sahipliği yapmaktadır. Amazon Yağmur Ormanları benzersiz çeşitliliğinin yanı sıra, atmosferdeki karbon seviyelerini düzenlemek söz konusu olduğunda temel bir rol oynar. Burası, fosil yakıtlardan kaynaklanan yıllık küresel emisyonların on katından fazla, yaklaşık 100 milyar ton karbon depolar.

Taiga Veya Boreal Ormanları

boreal

Sert karasal iklim bölgelerinde görülen bitki örtüsüne tayga ormanları ya da boreal ormanları denir. Tayga, kuzey Rusya, Avrupa, Kanada veya Alaska gibi gezegenin soğuk bölgelerinde bulunan iğne yapraklı bir orman ekosistemidir. Bu ormanların birleşimi gezegendeki en büyük orman kütlesini oluşturur. Bu dünyadaki orman kaynaklarının yaklaşık yüzde 30’u demektir. Kışın -40 ° C’ye kadar düşebilen sıcaklık nedeniyle ekosistem, atmosferden tropikal veya ılıman ormanların toplamından daha fazla CO2 emer. Örneğin Kanada’daki Boreal Ormanı 186 milyon ton karbon depolamaktadır.

Jiuzhaigou Vadisi

Jiuzhaigou Valley 2 740x494 1

Jiuzhaigou Vadisi, Tibet Platosu’nun kenarında yer alan Min Dağları’nın bir parçasıdır ve 72.000 hektar boyunca uzanmaktadır. Çok sayıda çok katlı şelaleler, renkli göller ve karla kaplı tepeleri ile bilinmektedir. Yüksekliği 2.000 ila 4.500 metre arasında değişmektedir. Jiuzhaigou Vadisi, 1992’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ve 1997’de Dünya Biyosfer Rezervi’ne dahil edilmiştir. Bu muhteşem yerleşim yerinde, 3.553 yerli tür dahil olmak üzere, belgelenmiş 3.634 flora ve fauna türü bulunmaktadır.

Daintree Yağmur Ormanları

yagmu

Avustralya’nın Quensland eyaletine bağlı 1200 kilometre alanda yer alan bu yağmur ormanları dünyanın en eski yağmur ormanı olma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı bilim insanları burada bulunan dinazor fosilleri ve ilkel bitki türleri sayesinde dünyanın oluşumuna dair birçok bilgiyi elde edebilmişler. Daintree Yağmur Ormanı, 12.000’den fazla böcek türüne ek olarak Avustralya’daki yarasa ve kelebek türlerinin yüzde 90’ını barındırır. Bu özelliğinden dolayı UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Dev Sekoya Ormanları

sekoya

Bu ağaçlar dünyanın en uzun ömürlü ağaçlarındandır ve 3.000 yıla kadar yaşayabilmektedirler. Uzun ömürlerinin yanı sıra, bu ağaçlar 26 katlı bir binanın yüksekliğine ulaşabilirler. Bu nedenden dolayı da dünyanın en büyük canlı organizması olarak kabul edilir. En büyük Sekoya ormanı, California’da, 1.789 km2’lik bir alanı kaplayan Sequoia Ulusal Parkı’nda bulunmaktadır. Korunmaları ve emsallerinin artması dileğimizle…


Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneriyoruz


Kaynak: 5 of the Planet’s ‘Green Lungs’: The Most Fascinating Forests on Earth; https://www.bbvaopenmind.com

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?