
En son ne zaman çıplak ayakla toprakta yürüdünüz? Neden kumlara uzanma şansını eriştiğiniz bir tatilden döndükten sonra kendinizi yenilenmiş hissedersiniz? Büyüklerimizin toprağa bas negatif enerjini atarsın sözü ne kadar doğru dersiniz? Toprağa basmanın gerçekten de büyük faydaları var. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar da insanda arada bir ayakkabılarını çıkarıp parklarda yalın ayak gezme isteği uyandırıyor.
Dünyanın yüzeyinde bol miktarda eksi yüklü iyon bulunur. Toprakla doğrudan temas edilen durumlarda yüzeydeki elektronlar bedeninize geçer ve dünya ile aynı potansiyel elektrikle yüklenmenizi sağlar. Bu da faydalı elektrofizyolojik ve psikolojik değişiklikler yaratarak sağlık durumunuzu daha iyi hale getirir.
Toprağın bu özelliği oldukça faydalıdır ve elektromanyetik kirlilik olarak adlandırılan, bedende oluşan yüklenmeyi azaltır. Ayrıca bu aktivitenin acıyı azaltma, uykuyu iyileştirme, enfeksiyonları yavaşlatma, stres seviyesini azaltma ve parasempatik sistemleri (nabız, kandaki oksijen seviyesi, solunum ve kan akışı) iyileştirme özelliği de bulunur.
Toprağa Basmanın Faydaları

Osteoporoz
Kemiklerde incelme ve kırılganlığın artması olarak adlandırabileceğimiz bu hastalıkta kemik mineralleri bozulur, kemik yoğunluğu azalır ve mikro yapısında bozulmalar meydana gelir. Toprağa temas halinde ise vücuttaki elektrolit ve mineral dengesinde gözle görülür değişiklikler yaşanıyor. Magnezyum, potasyum, sodyum, inorganik fosfor, iyonize kalsiyum ve demir seviyeleri olumlu yönde etkileniyor. Ayrıca böbreklerden fosfor ve kalsiyum sızmasına karşı da oldukça etkili olan bu yöntem sayesinde idrarda ya da kanda bulunan fosfor ve kalsiyum miktarı düzenleniyor. Normal şartlar altında bu maddelerin eksikliği de osteoporoz ile ilişkilendiriliyor.
Stres
Bir başka çalışmada ise 60 sağlıklı katılımcı üzerinde toprağa basmanın ve topraklama yapmanın etkileri incelendi. Katılımcıların ayaklarına iletken bantlar yerleştiren araştırmacılar, bu kişilerin vücudunda olan elektrik akışını inceledi. İlk grup 56 dakika boyunca topraklama yaparken ikinci grup ise 28 dakika boyunca toprağa temas etmedikten sonra kalan 28 dakikada topraklama yaptı. Yapılan inceleme sonucunda araştırmacılar, ikinci gruptaki katılımcıların toprağa bastıkları anda beyinlerinin sol yarısından ciddi anlamda elektromanyetik yük boşalımı yaşadığını gözlemledi. Uzmanlar bu durumu toprağın stresi alma etkisi olarak açıkladı.
Enfeksiyon
Araştırmalara göre toprağa basmak enfeksiyonlara da iyi geliyor. Enfeksiyonlar genelde vücutta bir dokudaki elektron eksikliği ile tetikleniyor. Vücudumuz hasta olduğunu ya da saldırı altında olduğunu düşündüğünde reaktif oksijen ürünlerini yaralanmanın olduğu bölgeye gönderiyor. Böylece bölgede iltihap ile vücudu korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu olduğunda bölgeye bazı radikal kimyasallar da geliyor ve kızarıklık, ateş ve şişmeye neden oluyor. Toprakta serbest halde dolaşan elektronlar ise vücudumuza geçtiklerinde bu radikal kimyasalları durdurarak yaşlanmayı yavaşlatıyor ve enfeksiyonları azaltıyor.
Çıplak Ayak İle Toprağa Basma Durumunda Oluşan Nasırların Bile Aslında Bir Anlamı Var
Yeni araştırmalar, ayak nasırlarının – çıplak ayakla yürürken doğal olarak oluşan kalınlaşmış deri – ayakları korumak ve belki de ayakkabıların başaramayacağı bir biçimde rahat yürüyüş sağlamak için evrimleştiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, ayak nasırları, ayakkabılardan farklı olarak hassasiyet veya yürüyüşten ödün vermeden koruma sağlar. Daha sağlıklı olduğunu düşünsek de aksine, ayakkabılar ayaktaki hassasiyeti azaltır ve darbelerin ayaktan bacağın yukarısındaki eklemlere aktarılma şeklini değiştirir.

Sonuçta biz insanlar yaklaşık 200.000 yıldır çoğunlukla yalın ayak yürüdük. Şu ana dek keşfedilen en eski ayakkabı yaklaşık 8.000 yıl öncesine ait. Sonuç olarak biz insanlar çıplak ayakla toprağa basacak biçimde geliştik. Bu nedenle de araştırmacılar, çıplak ayakla yürümenin uzun vadede sağlığımıza fayda sağlayabileceğini düşünüyor. En kısa zamanda ayakkabılarınızı çıkartmanın tadını yaşamanız dileğimizle…
Göz atmak isterseniz
- Tarahumara Kabilesinden Koşma Konusunda Ne Öğrenebiliriz?
- Buz İçinde Korunarak Günümüze Ulaşan 5 İlginç Buluntu
- Ağaçların da Sosyal Ağı Var: Wood Wide Web
- Kırk Meyve Ağacı: Bir Ağaçta Kırk Meyve Birden Nasıl Yetişir?
- Dünyanın En Yaşlı Koşucusu Fauja Singh Size İlham Verecektir!
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Going Barefoot Is Good for the Sole; Yayınlanma tarihi: 26 Haziran 2019; Bağlantı: https://www.scientificamerican.com/article/going-barefoot-is-good-for-the-sole/
- Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ - Barefoot Walking Gives You Calluses That Are Even Better for Your Feet Than Shoes, Study Suggests. yayınlanma tarihi: 26 Haziran 2020; Bağlantı: https://www.livescience.com/65799-foot-calluses-evolution.html
YolveMacera