Burdur’da Doğal Yaşam Köyü: Lisinia Doğa

Lisinia, Burdur Gölü çevresinde Pisidya zamanında kurulmuş bir antik kent. Şu an kentten ayakta kalan yapı olmasa da isminin anlamından gelen felsefesiyle Lisinia Doğa’da yaşatılıyor. Lisinia, doğan ve batan güneşin ay ışığı misali pırıltısı demek. İşte Lisinia Doğa’nın felsefesi de buradan geliyor.

Burdur civarını yakın zamanda Salda Gölü sebebiyle iyice tanır hale geldik. Oysa ki onun hemen yakınlarında bir yerlerde bir kişinin isterse neler değiştirebileceğinin kanıtı olarak sessiz sedasız çalışmalarına devam eden bir yer daha var. Burası Burdur Yaban Hayatı Rehabilitasyon Derneği ya da bilinen adı ile Lisinia Doğa.

Lisinia Doğa, koordinatörlüğünü, veteriner hekim ve aynı zamanda bir doğa gönüllüsü, Öztürk Sarıca’nın üstlendiği bir proje alanı. 2005 yılında hayata geçirilen proje, Türkiye’nin bu konudaki ilklerinden. Bugüne kadar 9 proje başlığı altında 1000’e yakın alt proje gerçekleştirildi. Halen de 20’ye yakını faal bir şekilde devam ediyor.

Öztürk Sarıca

Türkiye’nin sularının Türkiye’de kalması için yürütülen projeler, sıfır kimyasal ile doğa dostu tarım projeleri, yaban hayatı koruma ve Doğa Okulu projeleri en aktif olarak işleyen projeler. Gönüllüler önce “eğitmen eğitimi” alıyorlar daha sonra Doğa Okulu’nda eğitmenlik yapma, merkezde organik tarım, yaban hayatı koruma, Kanser Evi çalışmalarına katılma, Burdur Gölü çevresindeki köyleri gezerek yapılan saha faaliyetlerine ve sosyal medyada ve online platformlarda projelerin tanıtımına destek olma gibi görevler üstleniyorlar.

Burası kurulduğundan bu yana 120.000 üzerinde ziyaretçi ve 5000 üzerinde yabancı gönüllü ağırlamış durumda. Lisinia’nın içindeki yaban hayat rehabilitasyon merkezi, ücretsiz doğa kampları, lavanta bahçeleri, ekolojik tarlalar yer alıyor.

Gönüllüler, 3’er 4’er kişilik odalarda ücretsiz konaklıyorlar. Karşılıklı bir alışveriş biçiminde işliyor, Lisinia barınma ve beslenme için ücret almazken, gönüllüler de bunun karşılığında üretime destek oluyorlar. Öte yandan burada verilen eğitimlere dahil olarak Doğa Koruyucusu ünvanıyla belgeleniyor ve öğrendiklerini gittikleri yerlerde de kullanabilme hakkına sahip oluyorlar.

Bazı gönüllüler birkaç gün kalıyor bazıları 3 yıl. Gönüllüler istedikleri zaman gelip istedikleri kadar kalabiliyor çünkü burası yılın 365 günü aktif durumda. Bir daha yolunuz Burdur’a düştüğünde uğramadan geçmeyin deriz. Gönüllü olmasınız bile burayı ziyaret edebilir, destek olabilirsiniz. Gönüllü olmak isterseniz bu linkteki formu doldurabilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?