Bir Filmin İçinde Yer Almak: Drvengrad Köyü

Sırbistan’da Mokra Gora bölgesinde bir köy Drvengrad Köyü. Burası aslında yönetmen Emir Kusturica’nın “Life is a Miracle” filminin çekim seti olması için kurulmuş bir yer, ancak özellikle filmi izledikten sonra sokaklarında dolaşmak oldukça keyifli.

2004 yılında Sırbistan’ın Bosna sınırındaki Zlatibor bölgesinde “Hayat Mucizedir” filminin çekimleri sırasında Kusturica bir vadi görür ve bu muhteşem doğa güzellikleriyle bezeli vadinin şimdiye kadar değerlendirilememiş olmasına hayıflanır. Film çekimleri biter bitmez vadide büyük bir arazi satın alır ve burada bir köy inşa etmeye karar verir.

Drvengrad (Tahta Köy) diyoruz ama sıfırdan inşa edilen bu köyün birden çok ismi var. Kusturica kimi zaman bu köyden bahsederken Mecavnik ismini uygun görür. Mecavnik, köyün kurulduğu yerin yanı başındaki yerleşimin ismidir.

Köyün sokak isimleri de bizlere oldukça tanıdık. Ernesto Che Guevera, Diego Maradona, Nikola Tesla, Miodrag Petroviç Çkalya, Federico Fellini, İngmar Bergman, Novak Cokoviç ve elbette ki ana caddeye ismini veren İvo Andriç. Her kesime hitap eden isimler. Bir devrimci, bir futbolcu, Sırp bilim insanı, Sırp tenisçi, ünlü yönetmen, ünlü aktris, Sırp aktör ve tabii ki Nobel ödüllü bir yazar..

Köyde 70 oda kapasiteli bir otel ve keyifli mekanlar bulunuyor. Eğer film çekiminde ya da festivalde değilse köyün restoranında Emir Kusturica’yla karşılıklı kahve içmek de cabası. Çoğunlukla orada yaşıyor.

Köyde bir sinema, bir sergi salonu ve bir de kütüphane var. 2008 yılından bu yana da Küstendorf Film Festivali düzenleniyor.

Köye giriş gündüz saatlerinde bizim paramız ile 10 lira civarında, akşamları ise ücretsiz. Her ne kadar geri planda bir ticari işletme olsa da, yine de bölgeye getirdiği canlılık tartışmasız çok fazla.

Aşağıdaki video size köy hakkında daha fazla fikir verecektir…

Hazırlayan: Sibel Çağlar

www.yolvemacera.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?